18. Konferencija Bibliotekarskog društva Srbije

Konferencija bibliotekarskog drustva

U Kragujevcu je, od 14. do 16. decembra 2021. godine, održana 18. Konferencija Bibliotekarskog društva Srbije pod nazivom Posle 2020: nove prilike i perspektive. Ovom tradicionalnom skupu bibliotečko-informacione zajednice pod okriljem Bibliotekarskog društva Srbije, prisustvovali su i predstavnici somborske Biblioteke: Nataša Turkić, direktorica, Anđelija Pruginić, Žana Gnjatović, Gorana Koporan i Dejan Podlipec.

Prvi dan Konferencije bio je u znaku obeležavanja Dana bibliotekara Srbije. Na Svečanoj skupštini Bibliotekarskog društva Srbije, dodeljene su  nagrade Društva za 2021. Godinu. 

Nagrada Zapis, koja se dodeljuje za trajan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti dodeljena je Ivani Nikolić iz Narodne biblioteke Srbije, nagradu Stojan Novaković za originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, dobile su autorke Sanja Stepanović Todorović i Marina Ninić, zaposlene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, za publikaciju „Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti: 1841-2021“. Nagrada Najbolji bibliotekar za značajne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti u 2021. godini otišla je u ruke Mirjani Nešić sa Akademije tehničkih strukovnih studija u Beogradu.

Za vreme sva tri konferencijska radna dana, prisutni su imali priliku da kroz četiri radne, dve panel sesije i jednog onlajn predavanja razmene svoja iskustva na teme partnerstava, onlajn korisnika i publike, virtuelnih usluga i servisa, novih bibliotečkih prostora, održivog razvoja i strateškog planiranja u bibliotekama i oko njih.

Konferencija Posle 2020: nove prilike i perspektive održana je u hibridnom formatu, jer su učesnici imali priliku da konferenciju prate i u onlajn formatu. Konferenciju je pratilo oko 250 registrovanih učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Holandije, Danske.Održavanje 18. konferencije na kraju još jedne izazovne i teške godine za ceo svet došlo je u trenutku sve veće potrebe za saradnjom i obnovom fizičkih kontakata između kolega i članova Društva, što je pružilo najlepšu uvertiru ulaska u 2022. godinu kada će BDS obeležiti svoj veliki jubilej – 75 godina postojanja Društva, naveli su rukovodioci Bibliotekarskog društva Srbije.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.