18. Konferencija Bibliotekarskog društva Srbije

Konferencija bibliotekarskog drustva

U Kragujevcu je, od 14. do 16. decembra 2021. godine, održana 18. Konferencija Bibliotekarskog društva Srbije pod nazivom Posle 2020: nove prilike i perspektive. Ovom tradicionalnom skupu bibliotečko-informacione zajednice pod okriljem Bibliotekarskog društva Srbije, prisustvovali su i predstavnici somborske Biblioteke: Nataša Turkić, direktorica, Anđelija Pruginić, Žana Gnjatović, Gorana Koporan i Dejan Podlipec.

Prvi dan Konferencije bio je u znaku obeležavanja Dana bibliotekara Srbije. Na Svečanoj skupštini Bibliotekarskog društva Srbije, dodeljene su  nagrade Društva za 2021. Godinu. 

Nagrada Zapis, koja se dodeljuje za trajan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti dodeljena je Ivani Nikolić iz Narodne biblioteke Srbije, nagradu Stojan Novaković za originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti, dobile su autorke Sanja Stepanović Todorović i Marina Ninić, zaposlene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, za publikaciju „Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti: 1841-2021“. Nagrada Najbolji bibliotekar za značajne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti u 2021. godini otišla je u ruke Mirjani Nešić sa Akademije tehničkih strukovnih studija u Beogradu.


Za vreme sva tri konferencijska radna dana, prisutni su imali priliku da kroz četiri radne, dve panel sesije i jednog onlajn predavanja razmene svoja iskustva na teme partnerstava, onlajn korisnika i publike, virtuelnih usluga i servisa, novih bibliotečkih prostora, održivog razvoja i strateškog planiranja u bibliotekama i oko njih.

Konferencija Posle 2020: nove prilike i perspektive održana je u hibridnom formatu, jer su učesnici imali priliku da konferenciju prate i u onlajn formatu. Konferenciju je pratilo oko 250 registrovanih učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Holandije, Danske.Održavanje 18. konferencije na kraju još jedne izazovne i teške godine za ceo svet došlo je u trenutku sve veće potrebe za saradnjom i obnovom fizičkih kontakata između kolega i članova Društva, što je pružilo najlepšu uvertiru ulaska u 2022. godinu kada će BDS obeležiti svoj veliki jubilej – 75 godina postojanja Društva, naveli su rukovodioci Bibliotekarskog društva Srbije.

ПретходниParking servis Sombor
СледећиZAKLAO ŽENU I DVE ĆERKE U SOMBORU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.