28 miliona evra evropske budžetske podrške Srbiji za upravljanje granicom

carina-carinici-granica

Sektorska budžetska podrška koju finansira Evropska unija, kao poseban finansijski višegodišnji program, daje Srbiji donaciju od 28 miliona evra putem Ugovora o sektorskoj reformi za integrisano upravljanje granicom, saopšteno je danas iz EU info centra.

Na taj način EU podržava kapacitete Srbije za efikasniju kontrolu njene granice, zaštitu nacionalne bezbednosti, za borbu za suzbijanje organizovanog kriminala i nelegalnih migracija, dok istovremeno osigurava nesmetan prelazak granice za legalne putnike, robu i usluge.

Ugovor o sektorskoj reformi za integrisao upravljanje granicom doprinosi usklađivanju domaćih zakona i drugih propisa sa pravnim tekovinama EU, a pre svega njihovoj primeni, i na taj način ispunjavaju se i preporuke iz Poglavlja 24 u toj oblasti, uključujući efikasnije otkrivanje i prevenciju svih vrsta prekograničnog kriminala i bolje upravljanje migracionim tokovima, navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da usaglašavanje domaćih protokola o upravljanju granicom sa protokolima EU znači lakši transport robe, a to ide u korist privredi i konkurentnosti Srbije i regiona.

Putnici, turisti i privrednici koji putuju u Srbiju ili iz nje, provode manje vremena čekajući na granici. Ovo je korist za privredu i građane zahvaljujući značajnom napretku postignutom kroz Ugovor o sektorskoj reformi, zaključio je Fabrici.

Izvor: FoNet

ПретходниFrilenseri glasali: Apsolutna većina protiv predloga Vlade
СледећиPijaca liči na neuređeno vašarište

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.