40 IZBEGLIČKIH PORODICA U SOMBORU DOBILO SVOJ NOVI DOM

24. januara uručeni ključevi od 40 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora. Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta četiri Regionalnog stambenog programa Republike Srbije koji ima za cilj da obezbedi trane stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, zatim Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije, i Slovačke.

Prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić ovom prilikom istakao je da su kroz Regionalni stambeni program Srbija i Evropska unija ostvarili izuzetnu saradnju, a korisnicima poželeo da im ovaj dan bude novi početak ka sigurnijoj i mirnijoj budućnosti.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ovom prilikom rekla je da joj je veliko zadovoljstvo što što će danas 40 porodica u našem gradu trajno rešiti svoje stambeno pitanje.

„Danas imamo jasan plan kako je konačno moguće rešiti sva do sada nerešena i otvorena pitanja izbeglih lica, počevši od poboljšanja položaja svih onih koji su se već integrisali, do jasnog rešavanja svih otvorenih pitanja onih koji još uvek čekaju na neko svoje rešenje. Prilikom realizacije ovog našeg zajedničkog projekta nastojali smo da budemo maksimalno otvoreni prema potrebama naših sugrađana, da lokacija koju smo izabrali bude prijatno mesto za život i da pored svega onog što život čini kvalitetnim, njihova egzistencija bude nesumnjivo obezbeđena na teritoriji našeg grada. Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo adekvatne podrške, kako međunarodnih donatora, tako i Republike Srbije, i otuda za sve njih jedna velika zahvalnost što smo i ovaj posao uspešno priveli kraju“ istakla je gradonačelnica Dušanka Golubović i poželela novim stanarima spokojan i miran život u našem gradu.

Ključeve su korisnicima, pored ministra spoljnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića i gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, uručili programski menadžer u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Brigit Kuhar, koordinator UNHCR-a u Srbiji Andrei Kazakov, komesar za izbeglice i migracije, vodeće institucije u Srbiji u sprovođenju Regionalnog stambenog programa Vladimir Cucić, direktor Fonda za pomoć izbeglicama Duško Ćutilo, regionalni koordinator za izbeglice pri  Ambasadi SAD Timoti Svet i savetnica na programu ljudskih prava u Misiji OEBS u Srbiji Ružica Banda.

Ukupna vrednost izgradnje stambene zgrade iznosila je 856.694,79 evra. Grad Sombor je obezbedio zemljište i prateću infrastrukturu, a finansijska sredstva obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa. Trideset stanova namenjeno je za otkup-zakup, a deset za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

PrethodniJedna od najkorisnijih aplikacija za vozače
SledećiBEZBEDNOSNA SITUACIJA U GRADU JE POVOLJNA

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.