5 najboljih načina da obradujete svoje mališane

Roditeljstvo je najlepša i najodgovornija uloga u životu. Međutim, zbog ubrzanog tempa života i svakodnevnih obaveza, roditelji ponekad zapostavljaju svoju ulogu. Težeći da im obezbede hranu, odeću, obuću i ostale neophodne stvari, mame i tate  zaboravljaju da su deci često potrebniji baš oni.  

Svako dete žudi za roditeljskom pažnjom, pričom i svakodnevnim sitnicama koje će ga učiniti srećnim. Ako želite da svojoj deci iznova ulepšavate detinjstvo i svakodnevno ih činite srećnima, mi vam možemo pomoći. 

Pred vama je 5 najboljih načina da obradujete svoje mališane. Ne zaboravite, dečije potrebe i pravo na sreću su iznad svih vaših obaveza i aktivnosti!

Igrajte se sa detetom

Kada govorimo o načinima da obradujete svoje mališane, ne mislimo samo na poklone i materijalne stvari. Svaki roditelj ume da u prodavnici igračaka izabere najbolje za svoje dete. Međutim, dečija sreća koju podstiču materijale stvari samo je trenutna. Činjenica je da se dete kroz neki period zasiti čak i omiljene igračke. 

Dete i te kako ume da ceni i pamti igru kada se u nju uključe mama i tata. Vi možete igru sa detetom iskoristiti da se nakratko udaljite od svakodnevnih aktivnosti, ali još važnije – dobijate priliku da dete naučite nečemu novom i naravno, usrećite ga.

Mališani se nikada neće zasititi vašom pažnjom i posvećenošću. Kad god imate slobodnog vremena igrajte se sa svojim detetom. Pokažite mu da vam je iznad svega stalo do njegove kreativnosti, slobode i sreće. Dozvolite detetu da baš ono izabere igru, odredi pravila u njoj, predloži ideje i još bolje, nauči vas nečemu. Na taj način mališanima dajete mogućnost da stiču samopouzdanje, formiraju svoja mišljenja i grade svoju ličnost. 

Možete sa detetom oživeti neku igru iz svog detinstva. Današnje igre su uglavnom vezane za kompjutere i mobilne telephone, deca su generalno slabo aktivna, tako da možete spojiti lepo i korisno. Možda ćete se iznenaditi ali deca ne znaju čak ni kako se igraju žmurke, a da ne pričamo o Ledenom čiki, makazicama, klikerima itd.

Odlazak na omiljena mesta

Jedan definitivno najoriginalnijih načina da usrećite svoje mališane, jeste da sa njima posetite neko od njihovih omiljenih mesta. Deca uglavnom vole zoološki vrt, akva parkove i luna parkove, igrališta, poslastičare i druga manje ili više atraktivna mesta. Ukoliko se odlučite za iznenađenje ovog tipa, predlažemo vam da mališanima ne otkrivate kuda idete. 

Recite im da je u pitanju mesto koje će im se sigurno dopasti i ne sumnjamo da ćete im tako zagolicati maštu. Jednostavno, svako dete raduje činjenica da su mu roditelji pripremili ma kakvo iznenađenje i zato se uvek javljaju osećaji neizvesnosti i iščekivanja. 

Sa igračkama nema greške

Igračke su sastavni deo detinjstva. Imaju veliki značaj prilikom odrastanja deteta. Pored toga što izazivaju dečiju sreću, one podstiču i njhovu kreativnost, maštu; razvijaju inteligenciju, socijalizaciju i druge sposobnosti. Kupovinom igračke detetu definitivno nećete pogrešiti. 

U odnosu na pol, godine i interesovanje deteta na raspolaganju vam stoji široki izbori igračaka. Bilo je da reč o damper igrački na daljinski upravljač ili keramičkim barbikama, jedno je sigurno – upoznajte želje i potrebe svog deteta i nećete pogrešiti. 

Budite originalni i kupujte igračke koje ih neće samo trenutno usrećiti. Nemojte kupovati igračke koje potstiču agresivnost, poput plastičnih pištolja ili pušaka. Bolje je kupiti detetu neku društvenu igru ili puzzle. 

Ukrasni detalji za sobu

Deca reaguju na sve što je lepo, dekorativno, a ima neku svrhu. Jedan od sigurnih načina da izmamite dečiji osmeh jeste da im nekim detaljem ukrasite spavaću sobu. Predlažemo vam da to bude lampa u obliku meseca, polica zanimljivog oblika, udobno tabure, kutija za igračke ili čak neka ukrasna figurica. Takođe, sa ramom za slike nikada nećete pogrešiti, kao ni sa praktičnim čašama za olovke i bojice. 

Naša preporuka je da ukrasni detalj za koji se odlulčite bude upotrebljiv, kako se dete ne bi brzo zasitilo ni ubrzo zaboravilo na njega. Pored toga, važno je i da se detalj uklapa u eneterijer sobe, te da istovremeno krasi i oplemenjuje prostor.

Probajte sa nečim sasvim novim

Ukoliko se vaša iznenađenja namenjena mališanima budu zasnivala samo na jednim te istim stvarima i poklonima, posle nekog vremena osećaj sreće i oduševljenja polako će prestati. Zbog toga se potrudite da uvek budete kreativni i inovativni. Ponekad će vaše dete usrećiti nešto sasvim novo, što do sada niste ni vi ni ono isprobali. 

Na primer, ako vaše dete nikada nije bilo u bioskopu, evo prilike da ga poseti. Proverite kada su na repertoaru animirani crtani filmovi, kupite kartu i dozvolite detetu da doživi nešto novo. 

Ako ne pronađete ništa što odgovara uzrastu vašeg deteta ili smatrate da mu bioskop neće biti interesantan, tu su i ostala rešenja. Recimo, odlazak u lutkarsko pozorište može biti pun pokodak. Zanimljivi kostimi, zabavni glumci, neke od njihovih omiljenih priča i to sve na jednom mestu – i te kako može oduševiti vaše dete. 

Međutim, ako vam ni ovo iznenađenje ne pođe za rukom, ne odustajte. Predlažemo vam još ovo: pratite vremensku prognozu, izaberite lep i sunčan dan, odvedite svoje dete na izlet u prirodu. Možete poneti prostirku za sedenje, nešto od hrane i naravno, ono čime ćete se zabaviti, na primer lopta ili neka druga igračka. Ovo je idealna prilika da se i vi odmorite od svakodnevnih obaveza, a ujedno i da vreme provedete na okupu sa svojom porodicom.

ПретходниVažno podržati stare zanate, naročito na lokalu
СледећиBRZA SAOBRAĆAJNICA OD SOMBORA DO KIKINDE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.