6 znakova da je vaše dete talentovano za muziku

Deta-svira-gitaru

Svi smo čuli priče o mladim virtuozima, deci koja sa nepune tri godine održavaju solističke koncerte i rasprodaju dvorane širom sveta. Zbog čega smo se sigurno zapitali: Da li i moje dete ima talenat za tako nešto?”.

Dobra vest je da postoje razni načini uz pomoću kojih ćete moći da utvrdite sluh i talenat vašeg deteta, a u nastavku teksta saznajte neke od njih. 

#1 Vaše dete reaguje na dobre (i loše) zvukove

U životu se svakodnevno susrećemo sa najrazličitijim zvukovima, od prijatnih zvukova instrumenata pa sve do neprijatnih tonova sirene. Zvukovi imaju efekat da u nama bude različita osećanja, taj efekat nije samo prisutan kod odraslih, već i kod dece i to od najranijeg detinjstva. 


Naučno je dokazano da bebe razvijaju čulo sluha već u osamnaestoj nedelji života, zbog čega je moguće pratiti reakcije deteta od samog rođenja.

Prijatni tonovi kao što su glas majke ili nežni zvukovi klavira kod beba bude želju za pokretom, dok neprijatni tonovi najčešće izazivaju nervozu i plač.

U slučaju da dete ne reaguje na vaš glas postoji mogućnost da odradite test sluha online, a ako i nakon toga sumnjate na oštećenje sluha obratite se svom lekaru.

#2 Primećujete da vaše dete tapše uz ritam

Muzički obdarena i talentovana deca često ne mogu da sakriju svoje uzbuđenje kada čuju melodiju koja im se dopada. Najčešće su to reakcije u vidu pokreta.

Zato je bitno da pripazite na pokrete vašeg deteta kada čuje muziku, dobar znak da vaše dete ima smisao je ako primetite da tapše uz ritam ili udara nogama od pod kada čuje muziku

Takvu reakcije najčešće imaju deca koja su nadarena za udaračke instrumente kao što su bubnjevi ili metalofon.

#3 Prepoznaje pesmu posle samo par nota

Ljudi sa darom za muziku lakše prepoznaju specifične melodije, zbog svog istančanog sluha im je nekada dovoljno samo par sekundi da bi znali o kojoj pesmi je reč. 

Dobar način da proverite da li vaše dete poseduje taj talenat, je da sledeći put kada budete u automobilu sa njim, upalite radio i obratite pažnju na njegovo ponašanje. 

Možda vam na prvi pogled neće delovati kao da sluša, ali zapamtite pesmu i pustite je ponovo kroz par dana.

Ako dete prilikom drugog slušanja pokazuje reakciju na pesmu. U vidu pomeranja noge uz ritam ili pevanja, onda ćete biti sigurni da poseduje izuzetan sluh.

#4 Neko u porodici je takođe talentovan

Dokazano je da muzički talenat u svojoj prirodnoj formi ima jaku povezanost sa genetikom.

Ako ste na primer vi ili neki član porodice kao mali svirali instrument, velike su šanse da vaše dete takođe poseduje talenat za baš istu grupu instrumenata. 

Takođe veliki faktor u razvoju talenta ima porodična dinamika. Dokazano je da porodice u čijem se domu često pušta muzika imaju znatno veće šanse da im dete samo uzme instrument u ruke, nego deca u čijem se kućama retko ili nikad ne čuje muzika.

#5 Uvek se ponovo vraća muzici

Deca su veoma radoznala, naročito u periodu između vrtića i osnovne škole. Tada najčešće ni sami ne možemo da razaznamo šta ih istinski interesuje, a šta je samo prolazna faza.

Ako se vaše dete pored svih ostalih interesovanja stalno vraća muzici, budite sigurni da je to dobar znak i da je muzika nešto što ga istinski zanima.

Još jedan način da saznate da li ga muzika stvarno interesuje je da ga odvedete na probni čas u muzičku školu Tu će vaše dete imati priliku da se upozna sa instrumentima i da vidi kako izgleda nastava.

#6 Dete je svesno kvalitetne muzike

Mala deca nemaju još uvek razvijen muzički ukus zbog čega se nalaze u velikoj prednosti u odnosu na odrasle. Kod odraslih je percepcija nove muzike zasnovana na poređenju sa melodijama koje su im već poznate.

Kod dece je to skroz drugačije, deca biraju muziku koja im istinski prija. Najviše pažnje prirodno talentovana deca pokazuju prema klasičnoj instrumentalnoj muzici. 

Takođe je utvrđeno da talentovana deca najbolje reaguje na gudačke instrumente poput violine i kontrabasa, dok je na drugom mestu Klavir. 

Onda nije ni slučajno što se baš te instrumente najčešće biraju kao početne prilikom upisa časova muzike. 

Otkrivanje muzičkog talenta je tek prvi korak u razvijanju dečijeg interesovanja prema muzici. Nakon njega je potrebno uložiti veliki napor kako bi se talenat i ostvario. 

Roditelji treba da podržavaju dete u njegovoj ljubavi prema muzici, a pritom da paze da ne ostvare preveliki pritisak koji će mu uništiti želju za istom. 

Ako i posle naših saveta niste sigurni da li vam je dete zainteresovano za muziku, odvedite ga kod profesora solfeđa. Profesor će uz pomoč raznih testova proceniti detetov talenat i želju prema muzici.

ПретходниKONCERT – 20 GODINA SEĆANJA NA SILVESTERA HAJNALA
СледећиDodeljena sredstva za projekte koji čuvaju tradiciju

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.