A u Somboru – Dani Švedske

Фото: Мондо/ Горан Сивачки

Projekcijom filma „Stokholmske priče“ i biciklističkom vožnjom kroz grad počela je manifestacija “Dani Švedske u Somboru” koja će trajati do 1. juna.

„Švedska je primer odličnog odnosa prema građanima, zemlja koja ima dobru državnu i lokalnu upravu, a njihov ekonomski razvoj beleži značajan rast od polovine prošlog veka. Želja nam je da dostignemo to iskustvo“, rekla je gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović.

Ona je dodala da su kultura i sport oblasti kojima se najlakše komunicira sa građanima, da Švedsku vidi kao značajnog partnera i nada se da će pregovori o saradnji sa švedskim lokalnim samoupravama biti realizovani.

Ambasada Švedske i grad Sombor u saradnji sa lokalnim partnerima, a uz finansijsku podršku Švedskog instituta, organizuju manifestaciju sa namerom da se u manjim gradovima u Srbiji predstavi savremena švedska kultura i uspostavi lokalna saradnja.

„Sombor kao grad koji odiše multikulturalnošću, sa razvijenom kulturnom scenom i dobrom biciklističkom infrastrukturom, pokazao se kao odličan izbor. Gradonačelnica sa saradnicima, kao i građani Sombora dočekali su nas na najlepši mogući način. Ovom posetom postavljamo dva stuba saradnje sa Somborom, kulturnu razmenu i pitanja održivosti kroz kulturu biciklizma“, rekao je zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern. On je dodao da se nada da će se saradnja i dalje razvijati.

Na biciklističkoj vožnji dugoj 18km učestvovali su građani Sombora, delegacija ambasade Švedske, gradonačelnica, kao i predstavnici lokalnih organizacija Ciklo Cooltura, Humans of Sombor, društveni akselerator Fabrika i Somborski Edukativni Centar.

Švedski pisac i biciklista Juan Tel (Johan Tell) Somborcima je predstavio prednosti koje donosi bicikl kao prevozno sredstvo, uticaju na infrastrukturu i održivost lokalnih zajednica i predstavio svoje brojne biciklističke avanture širom sveta.

Tokom nedelje švedskog filma u maloj sali Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru do 1. juna biće prikazani filmovi: “Bike vs Cars”, “Ne žali za mnom”, “Mlada Sofi Bel”, “Prokleto dobar Božić”, “Devojka koja mi je spasila život” i “Fini ljudi” koji će zatvoriti manifestaciju u utorak, 1. juna.

Autor: mondo.rs

Претходни„ODLETEO JE U STROJ VEČNE ESKADRILE“ Uz zvuke „Tamo daleko“ sahranjen pilot u Somboru
СледећиDOLIJAO PROVALNIK Uhapšen zbog pljačkanja kuća u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.