Aerodrom “Subotica” dobio status graničnog prelaza za vazdušni saobraćaj

U čast 110 godina od prvog leta Ivana Sarića, Aeroklub koji nosi njegovo ime, od 25. do 27. septembra na aerodromu u naselju Bikovo kod Subotice održaće takmičenje u preciznom letenju.

Aerodrom u naselju Bikovo, koji se nalazi šest kilometara severoistočno od Subotice, članovi Aerokluba „Ivan Sarić“ već decenijama koriste za sportsko, školsko i trenažno letenje aviona, jedrilica, zmajeva i paraglajding.

Odnedavno ima još jednu, veoma važnu ulogu. Na rok od 90 dana, dobio je status privremenog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj, tako da se tu, do 15. novembra, obavljaju carinske i policijske procedure koje su uobičajene prilikom prelaska državne granice.

Prednost ovakvog statusa aerodroma, pre svih, koriste menadžeri i vlasnici stranih kompanija koje posluju u Subotici, a koje za prevoz koriste privatne male avione i helikoptere.

Sada više, zbog pasoške i carinske kontrole, ne moraju najpre da odlaze do aerodroma na Surčinu pa tek onda do onog u Subotici, koji je njihova odabrana destinacija.

To im uveliko skraćuje vreme potrebno za putovanje. Čelni ljudi fabrike „Tatravaginka Bratstvo“ tako iz Slovačke stižu za sat vremena, a avio- taksi iz Segedina za svega osam minuta.

„Na zahtev Aerokluba „Ivan Sari“, od Ministarstva unutrašnjih poslova dobili smo rešenje o upotrebi aerodroma i u te svrhe. To Subotici, kao gradu koji je u neposrednoj blizini srpsko-mađarske granice, donosi mnoge prednosti. Nesumnjivo da ova, nova uloga aerodroma, pogoduje razvoju privrede i turizma. Svakako je to značajna novina koja mnogima može da donese brojne benefite“, kaže Nikola Čičovački, padobranac i sekretar Aerokluba „Ivan Sarić“.

Za ovakav status aerodroma, najzaslužniji je Aeroklub koji s ponosom nosi ime konstruktora aviona i pilota iz Subotice, Ivana Sarića, koji je još 16.oktobra 1910. godine letom iznad gradskog hipodroma ušao u istoriju domaćeg vazduhoplovstva te se spremaju da dostojno obeleže taj jubilej.

„U okviru obeležavanja 110 godina od prvog leta Ivana Sarića, planirali smo da ove godine održimo četiri takmičenja. Nažalost, dva smo morali da otkažemo zbog pandemije koronavirusa. Ipak, u martu smo održali takmičenje u paraglajdingu, a od 25. do 27. septembra održaćemo takmičenje u preciznom letenju i sletanju aviona na pistu“, kaže Momir Gabrić, pilot i padobranac Aerokluba „Ivan Sarić“.

U čast prvog leta Ivana Sarića, članovi Aerokluba koji nosi njegovo ime, 16. oktobra prirediće filmsko veče na kome će biti prikazan dokumentarac o ovom pioniru domaćeg vazduhoplovstva, a tom prilikom na aerodromu kod Subotice biće postavljen i rad vajarke Vere Gabrić Počuča – reljefna ploča koja je posvećena Ivanu Sariću.

ПретходниAkcijom obuhvaćeno više od 400 migranata
СледећиBrodovi kroz prevodnicu Bezdan posle tri decenije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.