Аеродром “Суботица” добио статус граничног прелаза за ваздушни саобраћај


У част 110 година од првог лета Ивана Сарића, Аероклуб који носи његово име, од 25. до 27. септембра на аеродрому у насељу Биково код Суботице одржаће такмичење у прецизном летењу.

Аеродром у насељу Биково, који се налази шест километара североисточно од Суботице, чланови Аероклуба “Иван Сарић” већ деценијама користе за спортско, школско и тренажно летење авиона, једрилица, змајева и параглајдинг.

Однедавно има још једну, веома важну улогу. На рок од 90 дана, добио је статус привременог граничног прелаза за међународни ваздушни саобраћај, тако да се ту, до 15. новембра, обављају царинске и полицијске процедуре које су уобичајене приликом преласка државне границе.

Предност оваквог статуса аеродрома, пре свих, користе менаџери и власници страних компанија које послују у Суботици, а које за превоз користе приватне мале авионе и хеликоптере.

Сада више, због пасошке и царинске контроле, не морају најпре да одлазе до аеродрома на Сурчину па тек онда до оног у Суботици, који је њихова одабрана дестинација.

То им увелико скраћује време потребно за путовање. Челни људи фабрике “Татравагинка Братство” тако из Словачке стижу за сат времена, а авио- такси из Сегедина за свега осам минута.

“На захтев Аероклуба “Иван Сари”, од Министарства унутрашњих послова добили смо решење о употреби аеродрома и у те сврхе. То Суботици, као граду који је у непосредној близини српско-мађарске границе, доноси многе предности. Несумњиво да ова, нова улога аеродрома, погодује развоју привреде и туризма. Свакако је то значајна новина која многима може да донесе бројне бенефите”, каже Никола Чичовачки, падобранац и секретар Аероклуба “Иван Сарић”.

За овакав статус аеродрома, најзаслужнији је Аероклуб који с поносом носи име конструктора авиона и пилота из Суботице, Ивана Сарића, који је још 16.октобра 1910. године летом изнад градског хиподрома ушао у историју домаћег ваздухопловства те се спремају да достојно обележе тај јубилеј.

“У оквиру обележавања 110 година од првог лета Ивана Сарића, планирали смо да ове године одржимо четири такмичења. Нажалост, два смо морали да откажемо због пандемије коронавируса. Ипак, у марту смо одржали такмичење у параглајдингу, а од 25. до 27. септембра одржаћемо такмичење у прецизном летењу и слетању авиона на писту”, каже Момир Габрић, пилот и падобранац Аероклуба “Иван Сарић”.

У част првог лета Ивана Сарића, чланови Аероклуба који носи његово име, 16. октобра приредиће филмско вече на коме ће бити приказан документарац о овом пиониру домаћег ваздухопловства, а том приликом на аеродрому код Суботице биће постављен и рад вајарке Вере Габрић Почуча – рељефна плоча која је посвећена Ивану Сарићу.


ПретходниAkcijom obuhvaćeno više od 400 migranata
СледећиБродови кроз преводницу Бездан после три деценије

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.