Akcija prikupljanja ambalažnog otpada iz poljoprivrednih gazdinstava

U Somboru je počela akcija prikupljanja ambalažnog otpada iz poljoprivrednih gazdinstava. Taj posao zajednički organizuju Grad Sombor, Poljoprivredna stručna služba i Udruženje Sekpa.

Ukloniti opasan otpad i sačuvati životnu sredinu od njegovog uticaja cilj je akcije koju su zajedno sa poljoprivrednicima počeli inženjeri zaštite bilja Poljoprivredne stručne službe u Somboru.

Gazdinstvo Aleksandra Kovača iz Riđice primer je kako treba skladištiti i sačuvati ambalažu do bezbednog odnošenja.


„Ima dosta ambalaže kao što vidite, jer obrađujemo oko 250 hektara zemlje i radimo sve kulture, znači od pšenice, preko ječma, suncokreta kukuruza, šećerne repe, uljane repice, tako da to zahteva zaštitu i dosta toga trošimo što se tiče folijarne prihrane, tako da zbog toga imamo veću količinu te ambalaže, hemije, ali redovno je skupljamo ovde, tako da u dogovoru sa Poljoprivrednom stručnom službom oni dolaze redovno, koliko ova situacija dozvoljava da se to pokupi i na bezbedan način odvozi“, saopštio je Aleksandar Kovač, poljoprivrednik.

„Ovo je prvi dan i krećemo kao što smo rekli od Riđice i od ovog poljprivrednog proizvođača očekujemo između 200 i 300 kilograma ambalažnog otpada, znači preko 2.000 do 3.000 boca ćemo skupiti samo kod ovog proizvođača. U selu smo skupili oko stotinjak kila, idemo dalje, nastavljamo akciju za Stanišić, pa Svetozar Miletić i za Aleksa Šantić, to je za danas, a sutra prema onom rasporedu nastavljamo celu nedelju i sledeće nedelje grad Sombor“, rekla je inženjer Tatjana Veselinović, PSS Sombor.

Pre dve godine u ovakvoj akciji prikupljeno je osam tona ambalaže, što je više od 80.000 boca različite veličine, koje su umesto u kanalima i rekama završile u centrima za reciklažu.

Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

ПретходниMože li Jokićev Denver da sruši Kliperse? Osvoji 500 RSD bonusa i kladi se
СледећиNedelja pojačane kontrole saobraćaja

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.