Ako je suditi po mrkom medvedu u Zoološkom vrtu na Paliću, proleće može da počne

medved-palic
Foto: RTV

Ako je suditi po mrkom medvedu u Zoološkom vrtu na Paliću, zimi se bliži kraj. Medeni, kako ga zovu, u poslednjih deset godina se pokazao kao dobar prognozer.

Što se tiče Medenog, jedne od maskota Zoološkog vrta na Paliću, proleće može da počne. Na Sretenje, kada se po narodnom verovanju susreću zima i leto, po ponašanju mrkog medveda može da se proceni koliko će zima još da traje. Sudeći po Medenom, sa zimom je gotovo.

„Naš Medeni od jutros je veoma aktivan, pretražuje svoju volijeru, obeležava teritoriju, šeta se i ne pokazuje nikakve znake da pokušava da se vrati nazad u pećinu, tako da se nadamo da je dobar prognozer i da zima neće još dugo trajati“, kaže direktorka Zoološkog vrta na Paliću Sonja Mandić.


Da li zbog načina života u Zoološkom vrtu, gde medvedi retko idu u hibernaciju, da li zbog klimatskih promena, Medeni se do sada pokazao kao dobar prognozer.

“Uglavnom je pogađao. Da li je to zbog klimatskih promena, zbog toga što su zime i inače kraće u poslednjih deset godina, koliko je on kod nas u Zoološkom vrtu na Paliću, zaista posle Sretenja retko je bila jača zima”, dodaje Mandić.

Na radost velikog broja posetilaca, nije samo Medeni bio van zimskog bivaka, već su i ostale životinje iskoristile sretenjsko sunce da se pokažu, ili sunčaju.

Izvor: RTV (Boris Šuman)

ПретходниRadnički se vratio na Gradski stadion!
СледећиPrvenstvo Srbije karate, Mladenovac 2023.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.