Akumulatori iz Sombora stizali do kupaca u Evropi i Rusiji i za vreme vanrednog stanja

Jedini proizvođač akumulatora u Srbiji Fabrika akumulatora Sombor radila je i u uslovima vanrednog stanja. Akumulatori su iz Sombora stizali do kupaca u Evropi i Rusiji.

Fabrika amulatora Sombor nije prekidala proizvodnju ni u uslovima vanrednog stanja i otežanog prometa robe preko državnih granica, ali je pandemija uticala na što da proizvodnja bude nešto manja u odnosu na početak godine.

U tih 50 dana smo smanjili proizvodnju za 30 posto. Dobro smo se organizovali, obezebđena su nam zaštitna sredstva i maske. Trudili smo se da i u ovimuslovima zadržimo kvalitet o obezbedimo kontinuitet proizvodnje“, kaže Bogdan Nikolić, direktor kontrole i kvaliteta FAS.

„Zbog proglašenja pandemije i zatvorenih granica prema Rusiji i zapadnoj Evropi imali smo otežan plasman proizvoda na to tržište“, kaže Rade Matić, generalni direktor FAS.

Iako je proizvodnja bila smanjena broj radnika je ostao isti i u fabrici je 185 zaposlenih. Obzirom da se ekonomija vraća u normalne tokove u ovoj fabrici očekuju rast proizvodnje.

„Čekamo reakciju kupaca iz Rusije i zapadne Evrope. Mi smo spremni. Repromaterijal i sirovine su obezbeđeni. Nastavićemo dalje da funkcionišemo bez otpuštanja radnika i uz redovnu isplatu zarada“, kaže Matić.

Značajno tržište za somborsku fabrku su pre svega Rusija, Italija, Španija i Nemačka.

„Inostrani kupci povlače mnogo više proizvoda i mnogo je brži obrt novca što je zanam značajno za kupovinu repromaterijala i sirovina. Do kraja godine biće aktivnije ušešće i na srpskom tržištu jer smo mi jedina u Srbiji i jedna od dve fabrike u regionu koja se baviproizvodnjom starterski akumulatora i trakcionog programa“, kaže Matić.

Kako se očekuje smanjenje proizvodnje novih automobila u somborskoj fabrici očekuju povećanju potražnju za akumulatorima jer će korišćenje polovnih automobila biti produženo za dve – tri godine. Plan je da se uz nova uzlaganja proizvodnja do kraja godine poveća na 7.000 akumulatora dnevno.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниRadno vreme biblioteke
СледећиSunčano i toplo, temperatura i do 27 stepeni

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.