Акумулатори из Сомбора стизали до купаца у Европи и Русији и за време ванредног стања


Једини произвођач акумулатора у Србији Фабрика акумулатора Сомбор радила је и у условима ванредног стања. Акумулатори су из Сомбора стизали до купаца у Европи и Русији.

Фабрика амулатора Сомбор није прекидала производњу ни у условима ванредног стања и отежаног промета робе преко државних граница, али је пандемија утицала на што да производња буде нешто мања у односу на почетак године.

У тих 50 дана смо смањили производњу за 30 посто. Добро смо се организовали, обезебђена су нам заштитна средства и маске. Трудили смо се да и у овимусловима задржимо квалитет о обезбедимо континуитет производње”, каже Богдан Николић, директор контроле и квалитета ФАС.

“Због проглашења пандемије и затворених граница према Русији и западној Европи имали смо отежан пласман производа на то тржиште”, каже Раде Матић, генерални директор ФАС.

Иако је производња била смањена број радника је остао исти и у фабрици је 185 запослених. Обзиром да се економија враћа у нормалне токове у овој фабрици очекују раст производње.

“Чекамо реакцију купаца из Русије и западне Европе. Ми смо спремни. Репроматеријал и сировине су обезбеђени. Наставићемо даље да функционишемо без отпуштања радника и уз редовну исплату зарада”, каже Матић.

Значајно тржиште за сомборску фабрку су пре свега Русија, Италија, Шпанија и Немачка.

“Инострани купци повлаче много више производа и много је бржи обрт новца што је занам значајно за куповину репроматеријала и сировина. До краја године биће активније ушешће и на српском тржишту јер смо ми једина у Србији и једна од две фабрике у региону која се бавипроизводњом стартерски акумулатора и тракционог програма”, каже Матић.

Како се очекује смањење производње нових аутомобила у сомборској фабрици очекују повећању потражњу за акумулаторима јер ће коришћење половних аутомобила бити продужено за две – три године. План је да се уз нова узлагања производња до краја године повећа на 7.000 акумулатора дневно.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)


ПретходниRadno vreme biblioteke
СледећиСунчано и топло, температура и до 27 степени

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.