Al Džazira: 720 lica smešteno u Prihvatnom centru u Šikari

izbeglice_bezdan_dunav_most

Prilog regionalne televizije, između ostalog, ukazuje da bi broj vraćenih migranta sa susednih granica mogao da se uveća. Prema procenama Globalne inicijative, tržište krijumčarenja izbeglica na nivou Zapadnog Balkana, godišnje iznosi 50 miliona evra.

Nikola Radonjić iz Prihvatnog centra u Šikari, rekao je za Al Džaziru da u prihvatnom centru u Somboru trenutno boravi 720 lica. Prema navodima Al Džazire, oko hiljadu migranata nalazi se van prihvatnog centra. Zaposleni u PC, istakao je da u kampu pretežno borave izbeglice koje dolaze iz Sirije, Palestine i Iraka, koji se u centru, u proseku, zadržavaju dvadesetak dana.

Centar koji je u blizini granice sa Mađarskom, stalno je popunjen. Otuda, navode iz AJ, improvizovana skloništa nisu retkost. U šatorima koji se nalaze tik uz prihvatni centar, prema navodima regionalnog medija, boravi oko 40 ljudi. – Njihov broj bi uskoro mogao biti i veći, jer po nepisanom pravilu, sa dolaskom lepog vremena jačaju i pritisci na graničnim prelazima i tzv „puš bekovi”, odnosno vraćanja u zemlju iz koje pokušavaju da pređu – javlja Al Džazira.


Sagovornici AJ, migranti iz Palestine i Sirije istakli su da već duže vreme pokušavaju da pređu granicu i stignu na željeno odredište ali, do sada, ni jedan „gejm” nije bio uspešan. Oni će, kako ističu, nastaviti sa pokušajima da pređu granicu sa Mađarskom.

Prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala tržište krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu vredno je najmanje 50 miliona evra godišnje. Srbija je u izveštaju Globalne inicijative označena kao važno odredište za azilante i migrante, jer se graniči sa četiri zemlje Evropske unije.

Po ulasku u Srbiju, prenosi VOA, migranti se krijumčare u tri moguća smera – severno prema granici sa Mađarskom, zapadno prema Bosni i Hercegovini, preko reka Save ili Drine u Republiku Srpsku ili severozapadno do Hrvatske – naročito preko gradova Šid ili Sombor.

– Policija Srbije otkrila je nekoliko tunela (dubokih od 3–7 metara i dugačkih do 30 metara) ispod žičane ograde duž srpsko-mađarske granice u blizina gradova Segedin, Ašothalom i Kelebije – navodi se u izveštaju. Ti tuneli su, ocenjeno je, relativno rizični zbog verovatnoće da migranti koji prelaze budu uhvaćeni ili pak zbog opasnosti od njihovog urušavanja. – U zavisnosti od bezbednosti tunela i verovatnoće uspeha, cene krijumčarenja se kreću od 500 do 5.000 evra.

sara.mikić @ SoInfo.org

ПретходниHumanitarno likovno saborovanje
СледећиDELEGACIJA SOMBORA POSETILA KAPOŠVAR

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.