Američki rak uništava Dunav

Američki rak uništava Dunav: Ribe sve manje, godišnja šteta pedeset miliona evra

Na lepom plavom Dunavu se za ribolovce sve promenilo, naročito od kada se pojavila invazivna vrsta raka.

„Ribe nema i biće je sve manje. Pre dve-tri godine primetili smo rečne rakove koji su u Dunav ubačeni u drugoj polovini devetnaestog veka, kako bi se nadoknadila brojnost domaćeg raka koji je bio na ivici istrebljenja“, rekao je ribolovac Nikola Živanović Mačak.

Biolog Milan Matavulj ističe da je iz ekonomskih razloga u Dunav unošen američki rak, koji naraste i do dvadesetak centimetara i bude težak do 300 grama. Međutim, ispostavilo se da je to jedna agresivna vrsta, koja prenosi račju kugu na naše vrste rakova.

„Ova invazivna vrsta, takođe, uništava ikru i riblju mlađ. U svim rekama su se autohtone vrste rakova povukle u gornje tokove reka pred invazivnom vrstom. Jedino rešenje je izlovljavanje i fizičko odstranjivanje iz reke. Oni se mogu jesti, jer koliko je kvalitetna riba iz Dunava toliko je kvalitetno i njihovo meso“, izjavio je Matavulj.

Ribolovci kažu da invazivni rakovi godišnje pojedu do 150 tona ikre i na taj način naprave 50 miliona evra štete. Udruženje “Rečni rakovi” pristupilo je rešavanju ovog problema.

„Imamo načelnu podršku od Ministarstva zaštite životne sredine, nadležnih institucija, stručnjaka iz ove oblasti. Uspostavili smo kontakte i dogovaramo saradnju sa ekološkim aktivistima iz zemalja u regionu, koje imaju slične probleme“, kaže Nenad Pešut, predsednik udruženja „Rečni rakovi“.

„Redovno nosimo na kontrolu meso od ribe u Institut za ishranu u Novom Sadu. Njihov odgovor je taj da smo mi poslednja generacija koja jede ribu iz reke. Dunav je veoma zagađen i sve to utiče na kvalitet ribe. Inače, na dnu ove reke je na milione rakova i to invazivne vrste. To ne može da se iskoreni bez neke organizovane akcije“, zaključuje Dušan Eglendžija, osnivač udruženja nautičara „Marina“.

IZVOR: RINA

ПретходниKorisnici kredita tuže banke zbog nerealnih troškova
СледећиTartif nastavlja da niže nagrade

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.