Amerikanci gomilaju oružje, umesto pred apotekama, redovi u oružarnicama

Док су широм света тражене хируршке маске, тоалет-папир и тестенина, у САД је у доба пандемије тражено и оружје.

Многи се плаше да би продаја ускоро могла бити забрањена или да полиција неће радити свој посао.

Дру Вудс живи у Луизијани и ради на једном реморкеру. Његова породица се одувек бавила ловом и риболовом, ватрено оружје је упознао још као дете, а ни данас се не одваја од њега. „Кад сам имао 18 година купио сам прво лично оружје. Од 2009. увек са собом носим пиштољ, скривено наравно“, пише Дојче веле (DW).

Вудс се тако осећа сигурније. Али не показује своје оружје отворено, јер му сметају реакције других људи. „Неки одмах помисле да ћу их опљачкати.“

У разговору за DW спомиње забринутост да би због кризе полиција могла да има проблема. На интернету је Вудсу за око запало једно саопштење полицијске станице у Синсинатију: ту је писало да полицајци такође морају да држе просторну дистанцу и да не могу увек лично долазити на лице места.

У саопштењу се ипак наглашава да ће полиција и даље у хитним случајевима изаћи на терен, на пример ако се осумњичени још налазе на месту злочина, односно уколико је потребна медицинска помоћ.

Алекс Виљанова, шериф у округу Лос Анђелес, заправо је средином марта обзнанио да се морају затворити све продавнице које се не баве основним снабдевањем. Тада је завладало велико узбуђење међу власницима оружја и онима који га намеравају купити. Крајем марта се Виљанова поновно јавио те упутио грађане на нову поруку америчке владе: увоз, производња и продаја оружја су саставио део основног снабдевања.

Од избијања епидемије су у САД рафови у продавницама налик онима у другим деловима света: тоалет-папир се ретко налази, тестенина и пиринач такође. Неизвесност пак тера Американце да складиште и оружје и муницију.

Нова лица у трговини оружја

„У последње време сам имао пуно нових муштерија“, каже Џош Лаури, власник продавнице оружја у Тигарду надомак Портланда. Асортиман се састоји од пушки и пиштоља, муниције и ножева, ту је и посебан кутак за ловце.

„Наше муштерије се брину за личну безбедност“, наглашава Лаури. „Боје се да ће полиција имати превише другог посла и осећају се присиљено да ствари узму у своје руке.“ Криза и на тај начин открива колико је неповерење у државу.

У Лауријевој онлајн-продавници је већина оружја већ распродата, последња објава на Фејсбуку је најава да ће радно време бити скраћено: „Не стижемо у овом лудилу да испунимо све захтеве купаца, и сад се морамо побринути да попунимо залихе и обрадимо захтеве.“

Под „захтеви“ мисли се између осталог на проверу потенцијалних купаца у бази података која бележи преступнике. ФБИ ових дана региструје рекордан број таквих провера. У фебруару ове године су продавци оружја извршили укупно 2,8 милиона провера, док је прошле године месечни просек био 2,36 милиона.

У САД је у ближој прошлости било више догађаја који су били повод за нагли пораст потражње за оружјем и муницијом. На пример избор председника Барака Обаме. Или протестни маршеви у марту 2018. када су демонстранти тражили рестриктивне законе о продаји оружја. Увек када се прича о могућој забрани продаје оружја – потражња скаче у небеса.

Извор: B92.net

ПретходниDanas sunčano, posle podne oblačno, do 19 stepeni
СледећиCeo garnizon Prve brigade zaražen koronom

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.