Аппле и Самсунг кажњени због намерног успоравања старијих смарт телефона


Италијанска агенција за заштиту конкуренције (АГЦМ) казнила је Аппле и Самсунг новчаним казнама од 5 и 10 милиона евра, због такозване „планиране застарелости“ њихових паметних телефона.

Ако сте некада приметили да је ваш стари иПхоне или Самсунг уређај имао проблеме са перформансама одмах након ажурирања софтвера, то је вероватно резултат тога што су обе компаније успоравале своје старе уређаје како би подстакле кориснике да купе нове.

„Две компаније су подстицале потрошаче да инсталирају софтверске исправке које њихови уређаји адекватно не подржавају, без одговарајућег информисања и не пружајуц́и им ефикасан начин за враћање пуне функционалности њихових уређаја“, наводи АГЦМ у саопштењу.

Аппле је кажњен са 5 милиона евра, док је Самсунг кажњен са 10 милиона евра.

Према истраживању АГЦМ-а, Самсунг је 2016. „упорно сугерисао“ корисницима свог Ноте 4 смарт телефона из 2014. године да ажурирају свој телефон на најновију верзију Гооглеовог Андроид система „Марсхмаллоњ“ који је првобитно објављен за уређаје Ноте 7. Међутим, компанија није упозорила кориснике на „озбиљне кварове због вец́их оптерец́ења хардвера и високу цену поправке ван гаранције коју ће захтевати такви кварови“.

Аппле је, са друге стране, такође „упорно предлагао“ корисницима иПхоне 6 из 2014. године да ажурирају оперативни систем свог уређаја оним који је намењен новијем иПхонеу 7, „без упозорења да његова инсталација може смањити брзину извршавања и функционалност уређаја“.

Штавише, Аппле „није понудио никакве посебне мере подршке за иПхоне уређаје који су имали такве оперативне проблеме и нису више били покривени законском гаранцијом“. Ипак, у децембру 2017. године Аппле је био приморан да обезбеди могуц́ност замене батерија по сниженој цени, открила је истрага.

Треба напоменути да је у децембру 2017. године Аппле признао да је временом намерно успорио иПхоне уређаје, док је у јануару ове године Самсунг изјавио да „не пружа ажурирања софтвера како би смањио перформансе производа током животног циклуса уређаја.“

Из Апплеа и Самсунга нису коментарисали одлуку италијанске агенције.

Извор: информација.рс


ПретходниНајвећи мурал у Србији у част краљу Петру I
СледећиШта нутриционисти мисле о сланини

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.