Arheološkom izložbom obeleženo 135 godina muzejske delatnosti u Somboru

Foto: Milan Đurđević

Otvaranjem arheološke izložbe “SO–ARHEO 2012” obeležen je značajan jubilej —135 godina muzejske delatnosti u Somboru.
Skrećući pažnju na značaj ovakvih izložbi za arheologiju i društvo u celini Srpsko arheološko društvo, kao jedno od najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji tim povodom pokrenulo je i kampanju podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa.

Preko 180 eksponata razvrstanih po tematskim celinama predstavljaju bogat fond sa 17 arheoloških lokaliteta u okolini Sombora na kojima je istraženo devet praistorijskih i sedam srednjovekovnih naselja. Pojedinačni reprezentativni predmeti pronađeni u naseljima i nekropolama, koji se mogu videti u somborskom Muzeju i veoma su značajni za dalje proučavanje i arheološko istraživanje.

“Pronađena je i jedna jama sa kalupima za izradu nakita, srcolikih privezaka, igala i srpova iz bronzanog doba”, izjavila je Viktorija Uzelac, kustos arheolog Srednji vek i numizmatika.

Najstariji pronađeni predmet datira iz 4.000 godine pre naše ere, a reč je o amfori sa dve posude iz rec – gajeve kulture.

“Između ostalog, na lokalitetu u Čičiovima otkrili smo avarsku nekropolu iz 8. i 9. veka prelazni bavarski period i drugi avarski paganac sa 30 istraženih arheoloških grobova”, kazala je Uzelac.

Arheološki predmeti svedoče o dinamičnom smenjivanju naroda i kultura na teritoriji Sombora.

Izložba je privukla veliku pažnju i biće otvorena do 23. novembra.

Izvor: rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.