Arheološkom izložbom obeleženo 135 godina muzejske delatnosti u Somboru

Фото: Милан Ђурђевић

Otvaranjem arheološke izložbe „SO–ARHEO 2012“ obeležen je značajan jubilej —135 godina muzejske delatnosti u Somboru.
Skrećući pažnju na značaj ovakvih izložbi za arheologiju i društvo u celini Srpsko arheološko društvo, kao jedno od najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji tim povodom pokrenulo je i kampanju podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa.

Preko 180 eksponata razvrstanih po tematskim celinama predstavljaju bogat fond sa 17 arheoloških lokaliteta u okolini Sombora na kojima je istraženo devet praistorijskih i sedam srednjovekovnih naselja. Pojedinačni reprezentativni predmeti pronađeni u naseljima i nekropolama, koji se mogu videti u somborskom Muzeju i veoma su značajni za dalje proučavanje i arheološko istraživanje.

„Pronađena je i jedna jama sa kalupima za izradu nakita, srcolikih privezaka, igala i srpova iz bronzanog doba“, izjavila je Viktorija Uzelac, kustos arheolog Srednji vek i numizmatika.

Najstariji pronađeni predmet datira iz 4.000 godine pre naše ere, a reč je o amfori sa dve posude iz rec – gajeve kulture.

„Između ostalog, na lokalitetu u Čičiovima otkrili smo avarsku nekropolu iz 8. i 9. veka prelazni bavarski period i drugi avarski paganac sa 30 istraženih arheoloških grobova“, kazala je Uzelac.

Arheološki predmeti svedoče o dinamičnom smenjivanju naroda i kultura na teritoriji Sombora.

Izložba je privukla veliku pažnju i biće otvorena do 23. novembra.

Izvor: rtv.rs

ПретходниKontrola vozila na javnim površinama
СледећиMićaga na važnom zadatku

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.