Арпад Шаркези – човек који је претрчао седму деценију живота


Када сам први пут упознала Арпада, био је то мој први дан трчања са екипом Арк Со маратона. Као и увек, била је субота и трчало се 5 километара. У знак добродошлице, Арпад је претрчао све километре са мном, стрпљиво, лагано, мојим темпом. Време ми је пролетело а тек сам касније схватила да овај човек трчи зарад уживања, он трчи без имало напора, лагано и хармонично, успут забављајући остале и тако им помажући да претрче задате дужине. Како бисте и ви боље упознали овог сјајног тркача и још сјајнијег човека, поставила сам му неколико питања:

Зашто је 2017.година важна за Вас?

Приближава се крај године, тркачка сезона је завршена и то је период када се сумирају резултати. Зато сам ове године решио да ставим на папир не само резултате, већ и шта сам до сада урадио у својој тркачкој каријери. Разлога за ову моју одлуку има више, али истакао бих два кључна: да ове 2017. године славим седму деценију живота и да сам у својој тркачкој каријери испунио десетогодишњи дугорочни циљ, а то је: да од шездесет прве до седамдесете године истрчим бар један маратон годишње.

Кад и како је почела Ваша тркачка прича?

Трчањем сам се почео бавити од 2003. године када сам истрчао неколико полумаратона од 21 км и учестовао на краћим тркама (од 5км, 10 км). Разлог због чега сам тако касно ушао у тркачки свет јесте што сам имао премало информација из ове спортске дисциплине. Новине су углавном писале само о победницима и најбољима, а познавајући своје спортске квалитете нисам могао видети себе међу овим врхунским спортистима, сматрајући их као да су надљуди, да су са друге планете.

Преломна година за моју тркачку каријеру била је 2004. година када сам први пут учествовао у организацији сомборског полумаратона, где сам упознао Миленка Попића главног организатора и једног од оснивача сомборског полумаратона, као и тада најбоље маратонце из окружења. Године 2004. на сомборском полумаратону било је 59 финишера, није велики број, али треба истаћи да су сви имали резултате за поштовање.

После неколико година стажирања на краћим тркама, 2008. године са напуњених 60 година живота, скупио сам довољно снаге да истрчим свој први маратон – 42.195 м! Било је то у Новом Саду и по саветима Здравка Мишовића из Куле на моје задовољство маратонска стаза је побеђена. Резултат је био много бољи од очекиваног, али морам признати то није био нимало лак задатак.

Арпадов први маратон истрчан у 60.години!

Да ли сте икада помишљали да одустанете?

Након уласка у циљ рекао сам сам себи: у реду имаш истрчан маратон, можеш да се хвалиш да си маратонац, али хвала … маратон никад више! Дан после првог маратона, када су болови у мишићима нестали, а тело се одморило, почео сам мало другачије размишљати: па… и није било тако страшно, могао би још који пут Арпаде. С обзиром на то да постигнуто време у Новом Саду и није неки резултат за хвалисање, родила се идеја тј. десетогодишњи циљ: да ако ме здравље послужи, сваке године истрчим бар један маратон до своје седамдесете године живота. Тако сам идеју о одустајању претворио у идеју о успевању у задатом циљу.

Кад подвучете црту, шта је испод ње?

За десет година истрчао сам једанаест маратона. Девет пута сам трчао маратон у Новом Саду, један у Будимпешти, и један приликом ултрамаратона Сомбор – Баја.

У овом периоду осим поменутих маратона успешно сам истрчао и ултрамаратонску трку Осијек-Апатин од 52 км за шест сати и три минута, као и 88 полумаратона од 21 км, највише од свих мојих драгих колега Сомбораца.

11. маратон на прагу 8.деценије живота

Како и зашто је настала интернет адреса www.somaraton.org.rs?

Пошто сам заволео трчање на дуге стазе, родила се идеја да би било добро да направим интернет презентацију за полумаратонце/маратонце како би се ова спортска дисциплина још више презентовала новим потенцијалним тркачима, који не могу имати врхунске резултате, али желе да уживају у трчању, као и ја. Стога сам на њеб страници ставио фокус на објави резултата са фото и видео прилозима, као и најави предстојећих трка. Посебно сам пазио, као и дан-данас, да резултати буду комплетни и тачни, а да на фотографијама буду виђени, не само победници трке, него и сви други учесници на трци.

Да бих додатно мотивисао тркаче направио сам Ранг листе за маратонце и полумаратонце, и у мушкој и у женској конкуренцији, у намери да резултати привуку што већи број заљубљеника у трчање. Показало се да је Ранг листа била пун погодак, јер се број тркача повећавао из године у годину.

Тако је и настао интернет портал њњњ.сомаратон.орг.рс где су многи тркачи као и тркачи/почетници добијали све основне информације о трчању у нашој околини, објаве резултата и прелепе слике са својих маратона.

Како је настао сам клуб Арк Со маратон?

Године 2010. оснива се Атлетско рекреативни клуб „Сомаратон“ Сомбор где сваке године расте број нових чланова – љубитеља трчања, а тренутно клуб има 150 чланова. Развојем друштвених мрежа и редовним вођењем сомборског сајта примећено је да се све више наших суграђана пријављује и учествује на разним тркама, полумаратонима и маратонима широм наше земље.

Из године у годину упознајем све више тркача-маратонаца али те 2008. године морао сам пробати и рећи себи како можеш да се дружиш са маратонцима ако сам ниси истрчао ниједан??? И ето само сам се препустио и уживао у сваком пређеном км и испунио десетогодишњи циљ – 11 истрчаних маратона.

Имате ли неку поруку за читаоце?

Овим путем позивам све младе да се укључе у спорт, да не чекају лепше време него само да обују патике и крену на „своју стазу“, према свом клубу у сусрет новим циљевима и изазовима, за добро здравље, а тело и ум ће им сигурно захвалити на томе.

Прочитајте и остале феноменалне текстове на блогу vanjavulin.com


ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.