Bački Monoštor konačno dobija most

Фото: Срђан Цаха

Adam Milošević prenoseći bicikl preko balvana svaki dan prelazi most Šmaguc na kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Monoštora i to da bi stigao do svoje vikendice. Drugačije ne može jer most već desetak godina nije u upotrebi, a balvani su prepreka za prelazak preko mosta.

„Značajan je i za nas Monoštorce i za samu šumariju. Za sve. Već deset godina obećavaju sad će, sad će, a ono svake godine ništa. Prevoze drva ljudi, idu turisti, pecaroši. Svi idu preko njega, tako da je most jako bitan“, kaže Adam Milošević.

„Idemo preko skele pecati, raditi. Koliko nam fali ovaj most? I previše nam fali. Ne samo nama, već svim građanima. Svakom treba taj most“, kaže Josip Balog.

Preko mosta mogu pešaci i biciklisti, ali most prelaze na sopstvenu odgovornost. Ukoliko na drugu obalu žele motociklom Monoštorci to mogu da urade kompom. Kamioni i traktori kompom ne mogu već dužim zaobilaznim putem.

Foto: Srđan Caha

„Ide se naokolo po 25 kilometara. Važno je i zbog šume, izvoza drva prelaska za vikend naselje Dondo“, kaže Danijel Doboš.

„Pčelari, turisti, naravno da je most bitna stvar. I bilo bi dobro da je to već rešeno. Vlasti su se menjale, a most ostaje u ruševnom stanju više od deset godina. To je apsolutno sramota“, kaže Ivica Ivakić.

Obećanja da će most biti obnovljen do sada je bilo mnogo. A ovaj most bio je početkom godine i tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića se članicama hrvatske zajednice u Srbiji. Obećano je tada da će most biti obnovljen, ali pola godine kasnije na kanalu slika je nepromenjena. Međutim u Mesnoj zajednici Bački Monoštor kažu da su pripremni radovi na obnovi počeli.

„Javna nabavka je završena, izabran je izvođač radova, neki pripremni radovi su već počeli. Ostaje još da se uradi ovaj deo koji će videti meštani i svi ostali koji prelaze most, a to je sama izrada konstrukcije i rekonstrukcija“, kaže Stipan Benić, predsednik Saveta MZ Bački Monoštor.

Vlasnik Mosta je JP „Vojvodinašume“ koje su i glavni investitor a radovi, kako kažu u Mesnoj zajednici prema javnoj nabavci koštaju oko 32 miliona dinara.

Prema dostupnim podacima o javnoj nabavci ugovor sa izvođačem radova potpisan je pre mesec dana.

Izvor: rtv.rs

ПретходниTL Somaraton 117. kolo
СледећиBesplatno do ljubimca

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.