BEBITEKA – BIBLIOBATA I BIBLIOSEKA

Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Jeca Ilić, generalni direktor Kompanije Meteor Komerc u Somboru, posetili su u somborskom porodilištu prvu decu rođenu u maju, devojčicu Saru Lazendić i dečaka Fillipa Moravčića, i njihove majke.

U vreme, kada je tehnologija prevladala u svim životnim segmentima, među svim generacijama, smatramo da je važno posvetiti veću pažnju kulturi čitanja knjiga i vratiti vrednosti koje ta kultura omogućuje. Knjige imaju moć da menjaju, ne samo živote pojedinaca, već i svet oko sebe.

Brojnim naučnim studijama dokazano je, da jednostavan ritual, kao što je čitanje priča deci od rođenja, predstavlja ne samo način da se najmlađi umire ili zabave, već sa sobom nosi brojne benefite: deca će ovladati većim fondom reči, brže i lakše će naučiti da čitaju i pišu i odrastaće u prave ljubitelje knjiga i vrsne samostalne čitaoce. Studije takođe pokazuju, da je period od rođenja do treće godine ključan za razvoj govora.

Rukovodeći se ovim činjenicama i zaključkom istraživanja, koje smo sproveli tokom prošle godine, a koji potvrđuje da veliki broj dece retko čita knjige koje ne spadaju u obaveznu lektiru, a njihovi roditelji slabo, ili uopšte ne čitaju knjige, odlučili smo da pokrenemo akciju BEBITEKA – BIBLIOBATA I BIBLIOSEKA.

U saradnji sa kompanijom „Meteor komerc“ d.o.o iz Sombora i Opštom bolnicom „Dr Radivoj Simonović“, počev od 1. maja ove godine, svakoj prvorođenoj devojčici i svakom prvorođenom dečaku u mesecu, darovaćemo paket koji sadrži tri knjige za najmlađi uzrast i igračku, a majke će dobiti porodičnu člansku kartu biblioteke „Karlo Bijelicki“ za godinu dana.

Na ovaj način želimo da skrenemo pažnju roditeljima, koliko je važno da svoje mališane od samog rođenja upoznaju sa knjigama…najpre čitajući im naglas, čime podstiču razvoj jezičkih veština dok se ujedno stvara posebna veza između mališana i odraslog koji mu čita.

Modeli za plakat, koji će pratiti akciju, bili su preslatki blizanci Daša i Filip, za fotografiju je zaslužna Ila Hajnal, a za dizajn plakata Dejan Podlipec.

ПретходниHumanitarna aukcija bicikala
СледећиČetvrti „Somborski književni festival“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.