Besplatna radionica proizvodnje i prerade povrća za žene iz Sombora i okoline

У Станишићу је организована бесплатна радионица „Оснаживање жена на тржишту рада и развоја малих бизниса“.

Жене нису довољно заступљене у аграрној производњи. Ретко су власнице пољопривредног земљишта и газдинства, а потребна им је подршка. Да би се мотивисале за финансијску самосталност и прошириле своја знања, у пластенику „Сомборска добра башта“, у Станишићу, за незапослене жене, али и оне које се баве пољопривредом и производњом хране је организована обука како да користе столове за расад и професионалну сушару за прераду поврћа.

„Монтирала сам мали пластеник да производим поврће за своју породицу. Желим да то буде органска производња. Сама правим компост, тако да за своју породицу сасвим довољно поврћа имам“, каже Сока Дујчик из Светозар Милетића, чланица Удружење жена „Удахни живот“.

„Донела сам овим женама семе лудаје, која расте до четири метра, али и морски сунђер и краставац, који сам донела из Грчке. Желим да се семе опстане, да се не угаси. Такође сам им донела прелепе украсне тикве, које могу овде да саде“, наводи Славица Мишчевић из Кљајићева, чланица Удружења жена „Рубац“.

За полазнице обуке је организовано предавање и стручне консултације са технологом.

„Радионице специфичних вештина се одржавају у три удружења, која су основана у оквиру оснаживања које спроводи ФондБ92 у Панчеву, Гргуревцима и Станишићу. У седам градова биће одржане радионице личног развоја, које ће помоћи женама да се боље позиционирају на тржишту рада и оснаже у покретању малих бизниса“, објашњава Драгица Васиљевић из Станишића, законски заступник Удружење „Сомборска добра башта“.

Пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“ финансира Европска унија, а спроводи га Фонд Б92. Подржан је од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women).

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниSrbija i Crna Gora 1860-1918
СледећиBiciklistu kod Sombora udario kamion, preminuo u bolnici

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.