Besplatna radionica proizvodnje i prerade povrća za žene iz Sombora i okoline

U Stanišiću je organizovana besplatna radionica „Osnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa“.

Žene nisu dovoljno zastupljene u agrarnoj proizvodnji. Retko su vlasnice poljoprivrednog zemljišta i gazdinstva, a potrebna im je podrška. Da bi se motivisale za finansijsku samostalnost i proširile svoja znanja, u plasteniku „Somborska dobra bašta“, u Stanišiću, za nezaposlene žene, ali i one koje se bave poljoprivredom i proizvodnjom hrane je organizovana obuka kako da koriste stolove za rasad i profesionalnu sušaru za preradu povrća.

„Montirala sam mali plastenik da proizvodim povrće za svoju porodicu. Želim da to bude organska proizvodnja. Sama pravim kompost, tako da za svoju porodicu sasvim dovoljno povrća imam“, kaže Soka Dujčik iz Svetozar Miletića, članica Udruženje žena „Udahni život“.

„Donela sam ovim ženama seme ludaje, koja raste do četiri metra, ali i morski sunđer i krastavac, koji sam donela iz Grčke. Želim da se seme opstane, da se ne ugasi. Takođe sam im donela prelepe ukrasne tikve, koje mogu ovde da sade“, navodi Slavica Miščević iz Kljajićeva, članica Udruženja žena „Rubac“.

Za polaznice obuke je organizovano predavanje i stručne konsultacije sa tehnologom.

„Radionice specifičnih veština se održavaju u tri udruženja, koja su osnovana u okviru osnaživanja koje sprovodi FondB92 u Pančevu, Grgurevcima i Stanišiću. U sedam gradova biće održane radionice ličnog razvoja, koje će pomoći ženama da se bolje pozicioniraju na tržištu rada i osnaže u pokretanju malih biznisa“, objašnjava Dragica Vasiljević iz Stanišića, zakonski zastupnik Udruženje „Somborska dobra bašta“.

Projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ finansira Evropska unija, a sprovodi ga Fond B92. Podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women).

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniSrbija i Crna Gora 1860-1918
SledećiBiciklistu kod Sombora udario kamion, preminuo u bolnici

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.