Bez nepravilnosti u radu prvog dana novih mera u Somboru


Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 do 3. decembra ove godine je radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno tako da neće raditi od 18.00 časova do 05.00 časova narednog dana, a početak i završetak radnog vremena mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta. Komunalna policija i inspekcija kontrolisale su prvog dana sprovođenje mera rada do 18 časova za ugostitelje na teritoriji grada Sombora i za razliku od prethodnih nedelja, ovog puta nisu uočene nepravilnosti u radu.

Prvi dan sporovođenja ključne mere skraćenog radnog vremena do 18 sati su ugostitelji ispoštovali, kažu nadležni grada Sombora. Kontrole primene protivepidemijskih mera sporovde se svakodnevno, a komunalne patrole rade u dve smene.

Nada Radović, komuinalni inspektor kaže: „Naše kolege su sinoć kontrolisale i šaltersku prodaju i ugostiteljske objekte, kao i tržne centre, jer u Somboru ima dva tržna centra. Nije uočeno ni jedno kršenje odluke.“

Mladen Veselinović, komunalni policajac ističe: „Između ostalog, pored svih mera, kontrolišemo da li se poštuje radno vreme, dezobarijere i nošenje maski koje je obavezno“.

Ivan Gligorić, član Štaba za vanredne situacije grada Sombora napominje: „Trgovinski i maloprodajni objekti potrebno je da obezbede četiri kvadratna metra za jednog kupca. Što se tiče rada kozmetičkih i frizerskih u skladu sa epidemiološkom situacijom procenili smo i doneli naredbu da i oni rade do 18 časova“.

Kao pomoć ugostiteljima, gradsko veće grada Sombora dozvolilo je vlasnicima bašta i ugostiteljskih objekata korišćenje dela javne površine radi ostavljanja baštenskih elemenata do 31.marta sledeće godine bez nadoknade, uz obavezui vlasnika da vode brigu o čistoći dela zauzete površine. Od 16. Marta do prestanka vanrednog stanja ugostitelji su bili oslobođeni plaćanja zakupnine, a letos im je bilo dozvoljeno proširenje zauzeća javne površine za bašte bez nadokande.

Privredna komora Srbije i Unija poslodavaca predložile su nove mere za ublažavanje ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

Jovana Vujković, koordinator sektora usluga u Privrednoj komori Srbije – RPK Sombor napominje: „U sektoru hotelijerstva i usluga predložili smo da se porez na hranu i piće smanji za deset odsto, da se odlože obaveze prema bankama. Takođe jedna od predloženih mera je da se na republičkom i lokalnom nivou ne uvode nikakvi novi nameti i dažbine koje bi dodatno opreteritile poslovanje privrede, a isto tako da se porezi i doprinosi na plate odlože na određeni vremenski period“.

Prema odluci Štaba za vanredne situacije grada Sombora, radno vreme kioska i sličnih ugostiteljskih objekata, koji obavljaju šaltersku prodaju hrane, ograničeno je tako da neće raditi od 18.00 časova do 05.00 časova narednog dana. Posle 18.00 časova navedeni objekti mogu da obavljaju isključivo dostavu hrane na kućnu adresu, bez ograničenja radnog vremena.

Izvor: RTV ( Vesna Milanović Simičić )

PrethodniSombor domaćin 63. „Zlatne rukavice“ u boksu
SledećiNOVE MERE GRADSKOG ŠTABA

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.