Biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru obeležila 160 godina postojanja

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru obeležila je 160 godina od osnivanja.

Danas je biblioteka značajna institucija kulture u ovom delu Bačke, koja u korak ide sa razvojem bibliotekarstva u Srbiji.

Više od 360.000 knjiga i 4.600 članova – to je danas Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“.


„Biblioteka je za mene ovde u Somboru sveto mesto“, kaže Mladen Petrović, čitalac.

„Somborska biblioteka danas je jedna savremena biblioteka koja je uključena u sistema katalogizacije, u digitalni sistem cobiss, povezana je sa više od 200 biblioteka, razmenjuju elektronske podatke“, kaže Nataša Turkić, direktorka GB „Karlo Bijelicki“ Sombor.

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ danas je Matična biblioteka Zapadno-bačkog okruga.

„Ministarstvo kulture i informisanja se zaista trudi da u svim aspektima svojih mogućnosti podrži rad biblioteka, pa i somborske biblioteke. U prethodnim decenijama višemilionskim iznosima podržali smo renoviranje somborske biblioteke i na taj način omogućili smo dalji razvoj bibliotečke delatnosti“, kaže Danijela Vanušić, pomoćnik Ministra kulture.

„Danas smo ovde zbog, zaista nesvakidašnjeg jubileja, jer malo je gradova čije biblioteke obeležavaju upravo ovakve godišnjice. I malo je biblioteka koje čuvaju bogatstvo knjiga kako ga upravo vi čuvate“, kaže Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Pre 160 godina biblioteka je imala 237 članova i oko 1.900 knjiga. Rasla je i razvijala se, a bila je i tada, a i sada je važna kulturna institucija Grada Sombora.

Izvor: rtv.rs

ПретходниTOKOM 2018. GODINE, U KRIVOLOVU ZAPLENJENO VIŠE OD 60 KILOMETARA MREŽA
СледећиUskoro sanacija apatinskog pristana

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.