BICIKLISTIČKA RUTA EVROPSKI AMAZON

Donji tok Mure i Drave, i susedni Dunav, protiču kroz Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Srbiju, i čine jednu od najlepših i najočuvanijih rečnih plavnih područja u Evropi.

Ovo područje predstavlja bogatstvo biodiverziteta, okruženog bogatim kulturnim nasleđem i gostoprimljivim ljudima – savršeno okruženje za biciklističku avanturu. U bliskoj budućnosti, ova regija će postati prvi UNESCO prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže u pet zemalja. U cilju ponude održivog načina korišćenja gotovo 1,000,000 hektara veoma vrednog prirodnog i kulturnog predela, 25 partnera su započeli projekat “Amazon of Europe Bike Trail- Biciklistička ruta Evropski Amazon,”.

Projekat je odobren u drugom pozivu, od strane “InterregDanube Transnational Programme”, na ukupan iznos od 3.200.000,00 eura, od čega je za grad Sombor opredeljen iznos od 135.000,00 evra. Realizacija projekata traje 36 meseci. “Biciklistička ruta Evropski Amazon,” je prvi projekat koji povezuje pet zemalja i stvara model za održivi ekonomski razvoj ove regije, istovremeno štiteći prirodno i kulturno nasleđe. Posetioci će se voziti biciklovima kroz prekrasne pejzaže koje su ove tri reke stvorile, upoznavaće se sa bogatim kulturnim nasleđem i uživati u gostoprimstvu lokalnog stanovništva.

Projekt povezuje 15 projektnih partnera i 10 pridruženih partnera u cilju stvaranja modela za održivu mobilnost u budućem prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže u gore navedenih pet zemalja. Pored razvoja turističke ponude, projekat će ojačati kooperaciju između pojedinih zaštićenih područja u okviru planiranog prekograničnog rezervata biosfere, doprinoseći njegovoj sveukupnoj uspešnosti.

Projekat “Biciklistička ruta Evropski Amazon,” će takođe služiti kao platforma za održivi razvoj područja u okviru zaštićenih zona, čineći region Mura-Drava-Dunav prirodnom destinacijom za odmor. U cilju razvoja projekta “Biciklistička ruta Evropskog Amazona,” kao uspešnog održivog proizvoda i jedinstvenog brenda, 15 organizacija sa ovog područja, na kojem živi oko milion stanovnika, će najpre ustanoviti organizacioni i informacioni sistem, što će na kraju rezultirati u stvaranju zajedničkog proizvoda sa jasnom i jedinstvenom ponudom ovih čudesnih predela.

Zasnovana na prirodno orijentisanom vodiču za posetioce, postojeće biciklističke rute će biti povezane i opremljene uobičajenom infrastrukturom (odmarališta, info table, znakovi, stajališta), stvarajući time više od 1400 km zajedničke biciklističke rute sa obe strane reke Mure, Drave i Dunava. Put počinje na reci Mura u opštini Mureck (Austrija), nastavlja se duž Drave, i na kraju se završava u prekrasnom vlažnom staništu uz Dunav na graničnom trouglu Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниFacebook profili dobijaju svoj „džu boks“
СледећиPUT ZA GRANIČNI PRELAZ

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.