Bodrog fest petnaesti put u Bačkom Monoštoru


Petnaesti po redu Bodrog fest biće održan 09. i 10. avgusta u Bačkom Monoštoru.

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i prirode – Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela.

Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP „Gornje Podunavlje“ – UNESCO Rezervat Biosfere “Bačko Podunavlje”, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10000 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Jedan od značajnih segmenata na kojima se bazira turistička ponuda Monoštora, jeste jedinstvo prirode i kulture. Kao idealan način za adekvatno predstavljanje kulturnih, istorijskih i ekoloških znamenitosti sela, pa i celog Grada Sombora, prepoznate su manifestacije koje se organizuju u Monoštoru, a među njima svakako prednjači festival tradicije i kulture „Bodrog fest“.

Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“

Prvog dana festivala, 09. avgusta, biće organizovan ”Bodroški kotlić” – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz koncert legendarnog Zvonka Bogdana, nakon koga će da nastupi i Bit bend iz Beograda (za najbolji paprikaš takmiči se stotinjak majstora kotlića).

U subotu, 10. avgusta, manifestacija počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora, koncert u 20 časova i program za mlade „Bodrog by night“. Na koncertu od 20h goste će zabavljati tamburaški sastav „Mesečina“ (SO), solisti: Zorana Iđuški I Aleksa Nedeljković (BG), a u sklopu programa „Bodrog by night“ – rok bend „Trilogy“ (SO).

Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi sa domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima, rakojim…, a u svim lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela.

Sve ovo govori o značaju koga manifestacija ima za lokalno stanovništvo, kao i za promociju našeg regiona. Ne smemo zaboraviti ni brojne medije koji tokom Bodrog festa iz Monoštora šalju priloge, fotografije i članke o bogatstvu kulture i prirode.

Bodrog fest nosi naziv po srednjevekovnom gradu i tvrđavi Bodrog, na čijem se prostoru nalazi današnji Bački Monoštor. Priča o ovom gradu je obavijena velom tajne, nalazimo ga u starim dokumentima i mapama, a pretpostavka je da je grad nestao u dunavskim talasima, jer se nalazio na samoj njegovoj obali, što vodi do toga da Monoštor ima svoju Atlantidu.

Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG “Bodrog”, UG “Podunav”, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.