Bogićević posetio PSS Sombor i farmu u Bukovcu

Pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ruralni razvoj, Aleksandar Bogićević, posetio je Poljoprivrednu stručnu službu Sombor i farmu Karalić u Bukovcu. Sa poljoprivrednicima je razgovarano o konkursima i podsticajima za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Farma porodice Karalić iz Bukovca uz 60 muznih krava ima i 60 junica, a Imleku dnevno predaje oko 1.500 litara mleka.

Karalići kažu da ih u proizvodnji mleka na brine uzorkovanje kvaliteta mleka, jer smatraju da to ne treba da rade otkupljivači, već referentna laboratorija. Drugi problem sa kojim su upoznali pomoćnika ministra je zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, koje im se često oduzme zbog restitucije, a drugo ne dobiju.


„Čak je bilo dva puta da smo plaćali. Platimo zakup, sve, i onda kada treba da uđemo u posed, kažu otišlo u restituciju. Onda godinu dana čekamo naše pare nazad“, kaže Tihomir Karalić.

„To mora da se reši sistemski jednom za svagda. Tako da se nadam i u pripremi je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Mislim da će uzeti u obzir sve ove primedbe, sugestije i nadam se boljem zakonu nego što je bio do sada“, kaže Bogićević.

„Ovo domaćinstvo je bilo ranije korisnik nacionalnih mera, gde je dosta mašina kupljeno ovde, a prošle godine su i postali korisnici IPARD programa, gde su konkurisali za dve mašine i dobili i po njegovim rečima i ove godine kada se raspiše konkurs, konkurisaće za mašine koje su im potrebne“, kaže Bogićević.

Bogićević je obišao ogledna polja Poljoprivredne stručne službe Sombor i novu zgradu koju je Služba kupila sopstvenim sredstvima, koja će služiti za unapređenje i priznavanje sorti i hibrida za teritoriji Srbije.

„Ovaj projekat je prošao na njemu treba da ostvarimo značajnu opremu koja bi bila u mašinama za skidanje ogleda i u opremi za čuvanje uzoraka, dus testova. To je u planu za 2020. godinu i mi smo odradili sve, samo čekamo opremu. Tokom 2020 bi ovaj centar treba da bude u potpunosti u funkciji“, kaže Vladimir Sabadoš, direktor PSS Sombor.

„S obzirom da sam obišao sve službe u Srbiji, ovo je najjača ubedljivo. Služba koja ima razvojni plan i program u svakom pogledu. Evo vidite od ove zgrade, počev od oglednih polja koja smo obišli. Tu je uloženo mnogo truda i rada“, kaže Bogićević.

Sa poljoprivrednicima i rukovodstvima opština Sombor, Odžaci i Apatin, pomoćnik ministra je razgovarao o konkursima Ministarstva koji su u toku, uputivši ih i na fondove koji su im dostupni, kako bi unapredili svoja gazdinstva.

Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

ПретходниZabavna škola fudbala
СледећиPeticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga kao nekada“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.