Богићевић посетио ПСС Сомбор и фарму у Буковцу


Помоћник министра пољопривреде задужен за рурални развој, Александар Богићевић, посетио је Пољопривредну стручну службу Сомбор и фарму Каралић у Буковцу. Са пољопривредницима је разговарано о конкурсима и подстицајима за развој пољопривредне производње.

Фарма породице Каралић из Буковца уз 60 музних крава има и 60 јуница, а Имлеку дневно предаје око 1.500 литара млека.

Каралићи кажу да их у производњи млека на брине узорковање квалитета млека, јер сматрају да то не треба да раде откупљивачи, већ референтна лабораторија. Други проблем са којим су упознали помоћника министра је закуп државног пољопривредног земљишта, које им се често одузме због реституције, а друго не добију.

“Чак је било два пута да смо плаћали. Платимо закуп, све, и онда када треба да уђемо у посед, кажу отишло у реституцију. Онда годину дана чекамо наше паре назад”, каже Тихомир Каралић.

“То мора да се реши системски једном за свагда. Тако да се надам и у припреми је Закон о пољопривредном земљишту. Мислим да ће узети у обзир све ове примедбе, сугестије и надам се бољем закону него што је био до сада”, каже Богићевић.

“Ово домаћинство је било раније корисник националних мера, где је доста машина купљено овде, а прошле године су и постали корисници IPARD програма, где су конкурисали за две машине и добили и по његовим речима и ове године када се распише конкурс, конкурисаће за машине које су им потребне”, каже Богићевић.

Богићевић је обишао огледна поља Пољопривредне стручне службе Сомбор и нову зграду коју је Служба купила сопственим средствима, која ће служити за унапређење и признавање сорти и хибрида за територији Србије.

“Овај пројекат је прошао на њему треба да остваримо значајну опрему која би била у машинама за скидање огледа и у опреми за чување узорака, дус тестова. То је у плану за 2020. годину и ми смо одрадили све, само чекамо опрему. Током 2020 би овај центар треба да буде у потпуности у функцији”, каже Владимир Сабадош, директор ПСС Сомбор.

“С обзиром да сам обишао све службе у Србији, ово је најјача убедљиво. Служба која има развојни план и програм у сваком погледу. Ево видите од ове зграде, почев од огледних поља која смо обишли. Ту је уложено много труда и рада”, каже Богићевић.

Са пољопривредницима и руководствима општина Сомбор, Оџаци и Апатин, помоћник министра је разговарао о конкурсима Министарства који су у току, упутивши их и на фондове који су им доступни, како би унапредили своја газдинства.

Извор: РТВ (Предраг Ћурчија)


ПретходниЗабавна школа фудбала
СледећиПетиција “Да сви ђаци у Србији уче из истих књига као некада”

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.