Brodogradnja u Bačkom Monoštoru u drugom planu, nedostaje dobrih majstora

Бродоградилиште у Бачком Моноштору из 1876. године, најстарије је бродоградилиште у овом делу Европе. За сталне купце из западне Европе, моношторско бродоградилиште било је место изградње квалитетних и савремених бродова. Данас, изградње нових бродова скоро и нема.

Четири нова објекта за холандско тржиште, ремонтованих тридесетак објеката за мађарско, српско и хрватско тржиште, прерађених преко 2.000 тона материјала, запослених преко 150 радника… Била је то слика успешног бродоградилишта у Бачком Моноштору, у зениту производње 2007. године.

Након стечаја, од 2014. власник бродоградилишта је Вип груп Бродоремонт. Тренутно је на генералном ремонту још осам објеката, поред брода мађарског позоришта и најстаријих објеката на Дунаву из 1871. године.

„Имамо гасане танкере, гураче, претоварна постројења, барже, а очекујемо два постројења из Хрватске. Очекујемо и један војни објекат од Војске Србије, а у преговорима смо окоједног музејског примерка – пароброда, који ће доћи на генерални ремонт“, нагласио је Срђан Чанковић, директор Бродоградилишта у Бачком Моноштору.

Иако је још увек је у функцији струг из 1842. године, у бродоградилишту је последњих година изграђена нова хала, купљени су нови инструменти, маказе и апарати за варење, како би се повећала продуктивност.

„Једна од најсавременијих машина, али и најскупљих, што се тиче плазме, је код нас и мислим да смо у Војводини у томе најјачи“, каже запослени Ненад Форгић.

„Одлучио сам се за овај занат зато што је лако запослење, али планирам наставити студије јер ово није перспектива, али успут је одличан посао“, каже Адам Мрвичин, електрозаваривач.

„Имамо посла преко главе, поред бродоградње, радимо и индустрију, покривамо Западно-бачки округ, фабрике, све што им је потребно, излазимо у сусрет“, додаје он.

Бродоградња је ипак у другом плану. Највећи проблем јесте мањак добрих мајстора и радника, који су своје знање и вештине однели са собом на бројна тржишта западне Европе.

„Немамо довољно људи за новоградњу и радимо конструкције у новој хали, имамо од четрдесет и двоје до педесет запослених“, вели Иван Пашић, шеф производње у Бродоремонту.

Бродоградилиште у Бездану, за разлику од моношторског, власништво је хрватског држављанина Мирослава Рељановића и у закупу је једне српске фирме која о томе шта ради није желела да говори за наше камере.

Извор: РТВ (Ружица Парчетић)

ПретходниSAJAM PERADARSTVA
СледећиPonuđene nekretnine PIK Kikinde i tržni centar u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.