Budućnost srpske industrije hrane

ULAGANJE U PRERADU OTPADA U INDUSTRIJI HRANE VODI DO PREMIJUM PROIZVODA I ČUVA ŽIVOTNU SREDINU

U petak, 23. oktobra 2020. održana je online radionica projekta “Budućnost srpske industrije hrane” u organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Na ovoj radionici govorilo se o zahtevima iz oblasti bezbednosti hrane, inspekcijskom nadzoru, ali i online prodaji hrane, položaju malih proizvođača hrane, kao i „Zero Waste“ konceptu i iskorišćenosti otpada (nusproizvoda) iz prehrambene industrije.

Govornici ove radionice bili su Miloš Pejčinović, ispred Asocijacije za promociju srpske hrane, prof. dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i refermu inspekcijskog nadzora USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, kao i prof. dr Ana Kalušević, iz Prehrambeno-tehonološkog saveta Srbije.


Dr Gordana Ristic
dr Ana Kalusevic

Ako ste mali proizvođač koji tek počinje sa proizvodnjom, prvi koraci ka poslovanju su podnošenje zahteva za registraciju kod nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ispunjavanje zahteva dobre higijenske i proizvođačke prakse, ali i analiza proizvoda u akreditovanim laboratorijama koje je potrebno ponavljati u skladu sa menjanjem ili uvođenjem novih proizvoda. Sertifikacija HACCP sistema nije neophodna zakonski, ali je nužno primeniti njegove principe, a isti je i fleksibilan za male proizvođače, uvidi su koje nam je dala prof. dr Ristić.

“Putem zvaničnih stranica Mininstarstva, ali i putem radionica koje USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj organizuje, pruža se obuka i edukuju se mali proizvođači, ali i ugostitelji, kako bi se pružila neophodna znanja za primenu HACCP sistema”, rekla je prof. dr Ristić i dodala da inspekcija, osim uloge provere, ima i savetodavnu ulogu, te da se proizvođačima pruža prilika da provere da li se njihova proizvodnja održava prema utvrđenim standardima. Predlaže i samostalnu proveru putem kontrolne liste, koju koristi i sama inspekcija, i to bar jednom godišnje.

“Zero waste” koncept je sve popularniji u svetu, ali se sve uspešnije primenjuje i u Srbiji. Proizvođači prelaskom na ovaj koncept mogu da smanje gubitke, iskoriste nusproizvode i povećaju portfolio svojih proizvoda. “Pametnim planiranjem, edukacijom i istraživanjem na koji se sve način može iskoristiti otpad određenih sirovina, ali i umrežavanjem sa drugim proizvođačima, proizvođači dobijaju priliku da izvuku maksimum iz svoje proizvodnje, a pritom i čuvaju životnu sredinu”, rekla je prof. dr Kalušević i dodala da je osim proizvođača neophodno edukovati i potrošače, kako bi više cenili proizvođače koji ulažu u takve procese. Naglašava i da su brojni proizvodi koji se svrstavaju u premijum i visoku cenovnu kategoriju, kao što su ulja koštica grožda, kajsije i slično, nastali upravo iz nusproizvoda, odnosno otpada proizvodnje.

Ova radionica namenjena opštini Sombor bila je sedma u nizu od osam radionica, koje se zbog epidemiološke situacije održavaju u online formatu, a namenjene su mladim proizvođačima. Na radionicama, oni imaju priliku da dobiju podršku i inspiraciju za preduzetništvo u oblasti savremene proizvodnje visokokvalitetne hrane, saznaju mogućnosti koje domaća prehrambena industrija nudi, kao i steknu uvid u različite modele podrške i izvore finansiranja i čuju iskustvo i znanje onih koji su već uspeli.

Projekat: „Budućnost srpske industrije hrane“
sprovodi: Asocijacija za promociju srpske hrane
finansira: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije

Stavovi izraženi u ovim publikacijama isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju zvanični stav Ministarstva omladine i sporta.

ПретходниPodunavski dan Janoša Hercega
СледећиZAŠTITNE MASKE, OBAVEŠTENJE NA VIDNOM MESTU I KORONA REDAR

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.