ЦЕНЕ У СРБИЈИ СВАКОДНЕВНО РАСТУ!

kolica_prodavnica_srbija

Ове године смо се већ суочили са таласом поскупљења, а у продавници већ остављамо значајно више новца за исте намирнице него пре годину дана. Ипак, ту није ни близу крај поскупљењима. Према прогнозама стручњака, тај тренд поскупљења ће се наставити и на јесен, посебно за прехрамбене производе, чија би цена могла да буде увећана и до 20 одсто.

Списак роба и услуга чија је цена коригована је велики и креће се од брашна, уља, па до бензина, превоза, воћа, поврћа, струје, ТВ претплате, грађевинског материјала, меса, јаја, комуналија, цигарета, пореза, такси, технике, пецива, сира, сухомеснатих производа, некретнина, намета у банкама, алкохолних пића, одеће, обуће…

Проценат увећања је различит за сваку од наведених ставки и креће се од 5, до чак и више од 100 посто.

Највише се у новчанику осећају промене код издвајања за храну која је све скупља. Примера ради, уље је скупље за близу 20 посто у поређењу са прошлом годином, неки сухомеснати производи и за 26 посто, колико и бели сир, док су јаја скупља и за 40 посто.

Додатни удар ових дана изазвало је поскупљење свињског меса за 20 посто, али и до сада релативно јефтине пилетине, чија је цена виша за 15 посто. Ту је и гориво које је скупље и до 25 динара по литру од почетка године, док је цена транспорта увећана за близу 15 процената.

Када је реч о услугама и оне не мирују па је тако струја скупља за 7,9 одсто у овој години вода, у зависности од градова, од 5 до 22 посто, док су банкарске услуге кориговале постојеће провизије од 15 па до 70 посто.

Ипак, чини се да је рекорд забележен код грађевинског материјала од којих су неки поскупели од 50 па до невероватних 120 посто. Такав скок условио је и и повећање цена квадрата некретнина и то од 2 па све до 10 посто у просеку.

Из Националне организације потрошача Србије пак кажу да је за многе производе и услуге неоправдан раст цена.

– Ако се настави овако, значајан број грађана неће моћи да себи да приушти ни минималну потрошачку корпу. По мојим проценама, са садашњим поскупљењима, за просечну корпу је потребно више од 100.000 динара, а то многи немају, па ће морати неке своје потребе да редукују – наводи Горан Паповић, председник НОПС за “Блиц”.

Цене меса су већ астрономске, a стручњаци најављују да ће се тренд раста цена меса наставити.

(Luftika.rs)


ПретходниПОЧИЊЕ „БОДРОГ ФЕСТ“ – ВЕЧЕРАС ЗВОНКО БОГДАН
СледећиVeoma toplo, dnevni maksimum preko 35 Celzijusa

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.