CENTAR ZA UPRAVLJANJE OTPADOM U RANČEVU

SLOVENCI ŽELE DA SE UKLJUČE U IZGRADNJU CENTRA ZA UPRAVLJANJE OTPADOM U RANČEVU

Gradski većnici su na 141 sednici usvojili informaciju u vezi pisma o namerama Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d. D. Leskovška cesta 2 a, 8270 Krško, Slovenija.

Ovo preduzeće obratilo se gradu Somboru sa Pismom o namerama a u vezi Projekta koji se odnosi na razvoj, izgradnju i eksploataciju Centra za upravljanje mešovitim otpadom na lokaciji postojeće deponije „Rančevo“.

U Republici Srbiji je pred usvajanjem nova Strategija upravljanja otpadom i plan je da se broj regionalnih deponija na teritoriji Vojvodine redukuje sa 9 na 6. Kako bi naš region bio obuhvaćen novom državnom organizacijom trebalo bi raditi na otvaranju Regionalnog centra za sakupljanje, sortiranje i preradu otpada, a kako su za to potrebna ogromna sredstva grad razmišlja o javno privatnom partnerstvu. U pismu o namerama je navedeno da će najviše do 1/3 otpada biti odlagan na deponiju, a da će se 2/3 iskorišćavati u reciklaži, kondicioniranju zemljišta (kompost) ili u energetske svrhe. Ovakav odnos a priori, Sombor stavlja u povoljniji položaj u odnosu na regione koji preferiraju ili grade regionalne deponije klasičnog tipa.

Tehnološki, Regionalni centar može da prihvati i veći broj opština, čime bi se uvećali prihodi zajedničkog preduzeća. Sam projekat omogućava sveobuhvatno upravljanje svih vrsti otpada koje se pojavljuju na teritoriji, uključujući i posebne tokove.

Preduzeće „Kostak“ je priznati privredni subjekt Slovenije, koji objedinjava više oblasti privrede, a mogućnosti projektovanja, konsaltinga i izvođenja komunalnih i privrednih objekata dokazali su u tržišnim uslovima i u zemlji koja ima visoke standarde u ekologiji i zaštiti životne sredine, Ako se tome doda da obrađuju skoro 90% komunalnog otpada u Sloveniji, može se smatrati da su ozbiljan partner.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниNovembarska kiša nedovoljna za useve
СледећиU Somboru osam bračnih parova dobilo sredstva za kupovinu kuća

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.