Čonopljanskom jezeru preti katastrofa, riblji fond izumire

Foto: Zelena patrola na delu

Ribolovci i ljubitelji prirode upozoravaju na to da Čonopljanskom jezeru preti katastrofa, jer je nivo jezera drastično opao i u pojedinim delovima jezera nivo vode je tek 40 centimetara. Iz „Voda Vojvodine“ poručuju da je nivo vode nizak zbog loših meteoroloških uslova koji su obeležili leto i jesen, te da je bilo očekivano da dođe do isparavanja vode iz jezera i do spuštanja nivoa vode.

Voda u Čonopljanskom jezeru opala je za više od dva metra, ugroženo je prirodno mrestilište ribe, raj za pecaroše i ljubitelje prirode, a još veća katastrofa mogla bi se desiti kada dođe proleće i temperatura vode poraste.

Ribolovci strahuju da će od jezera ostati samo rupa i sećanje na činjenicu da je tu nekada bila voda, a da će sva riba da ugine.

Čonopljansko jezero jedno je od najatraktivnijih mesta za pecanje u Srbiji, a pecaroši dolaze iz cele Bačke.

Ljubitelji Čonopljanskog jezera kažu da se o ekološkoj katastrofi nije pričalo u javnosti i da meštani nisu upoznati sa potencijalnim razmerama katastrofe.

Kada krene sezona zalivanja, nivo vode naglo opadne, a ljubitelji jezera smatraju da nivo vode opada zbog nekontrolisanog korišćenja podzemnih voda.

Obraćali su se na mnoge adrese da ukažu na problem i nađu rešenje, ali za sada ne samo da nema konkretnih akcija za spas jezera, već ni odgovora od onih kojima su se obratili.

Ribolovci upozoravaju da se riba na ovom jezeru sama mresti, što je retkost, ali da će i toga nestati ukoliko se ovako nastavi.

Dubina Čonopljanskog jezera koje se prostire na oko 50 ha trenutno je oko 70 cm, u delu gde protiče kanal, a u ostalim delovima tek oko 40 cm.

Čonopljansko jezero je veštačko jezero i nastalo je 80-ih godina 20-og veka, kada je tamošnje poljoprivredno preduzeće pripremalo sisteme za navodnjavanje.

U međuvremenu, preduzeće je propalo, a zemljište na kojem se nalazi jezero sada je u privatnom vlasništvu, o vodama brine JVP „Vode Vojvodine“, a brana koja se nalazi na jezeru je u nadležnosti vodoprivrednog preduzeća „Zapadna Bačka“.

Uređeni deo jezera, šetalište oko jezera, restoran, klupe i ostali prateći sadržaj u nadležnosti je Udruženja ribolovaca „Šaran“ iz Čonoplje, čiji članovi dobrovoljno brinu o izgledu jezera i okolini.

Vode Vojvodine: Nizak nivo vode zbog sušnog perioda bez padavina

Nivo vode u akumulaciji Čonoplja verovatno je nizak zbog loših meteoroloških uslova koji su obeležili leto i jesen, rečeno je Radio-televiziji Vojvodine u JVP „Vode Vojvodine“. S obzirom na to da je poslednjih nekoliko meseci bio izuzetno sušan period bez padavina, bilo je očekivano da dođe do isparavanja vode iz jezera i do spuštanja nivoa vode.

Stručne službe JVP „Vode Vojvodine“ budno prate situaciju na akumulaciji Čonoplja. Međutim, za akumulaciju Čonoplja ne postoji mogućnost za snabdevanje vodom i ona zavisi u potpunosti od prirodnih uslova. Tek sa izgradnjom Regionalnog podsistema „Telečka“ biće omogućeno da se ova akumulacija snabdeva vodom. Generalni projekat za izgradnju Regionalnog podsistema „Telečka“ postoji i sada je u pripremi projektna dokumentacija, navode u preduzeću.

Akumulacija Čonoplja dodeljena je JVP „Vode Vojvodine“ na korišćenje kao ribolovna voda. Međutim, sami imovinsko-pravni odnosi u vezi sa zemljištem na kojem leži akumulacija su u postupku rešavanja, kažu u JVP „Vode Vojvodine“.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

PrethodniNestala devojčica iz Čonoplje pronađena u Plandištu
SledećiMoja škola – moj klub

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.