Čonopljanskom jezeru preti katastrofa, riblji fond izumire

Foto: Zelena patrola na delu

Риболовци и љубитељи природе упозоравају на то да Чонопљанском језеру прети катастрофа, јер је ниво језера драстично опао и у појединим деловима језера ниво воде је тек 40 центиметара. Из „Вода Војводине“ поручују да је ниво воде низак због лоших метеоролошких услова који су обележили лето и јесен, те да је било очекивано да дође до испаравања воде из језера и до спуштања нивоа воде.

Вода у Чонопљанском језеру опала је за више од два метра, угрожено је природно мрестилиште рибе, рај за пецароше и љубитеље природе, а још већа катастрофа могла би се десити када дође пролеће и температура воде порасте.

Риболовци страхују да ће од језера остати само рупа и сећање на чињеницу да је ту некада била вода, а да ће сва риба да угине.

Чонопљанско језеро једно је од најатрактивнијих места за пецање у Србији, а пецароши долазе из целе Бачке.

Љубитељи Чонопљанског језера кажу да се о еколошкој катастрофи није причало у јавности и да мештани нису упознати са потенцијалним размерама катастрофе.

Када крене сезона заливања, ниво воде нагло опадне, а љубитељи језера сматрају да ниво воде опада због неконтролисаног коришћења подземних вода.

Обраћали су се на многе адресе да укажу на проблем и нађу решење, али за сада не само да нема конкретних акција за спас језера, већ ни одговора од оних којима су се обратили.

Риболовци упозоравају да се риба на овом језеру сама мрести, што је реткост, али да ће и тога нестати уколико се овако настави.

Дубина Чонопљанског језера које се простире на око 50 ха тренутно је око 70 цм, у делу где протиче канал, а у осталим деловима тек око 40 цм.

Чонопљанско језеро је вештачко језеро и настало је 80-их година 20-ог века, када је тамошње пољопривредно предузеће припремало системе за наводњавање.

У међувремену, предузеће је пропало, а земљиште на којем се налази језеро сада је у приватном власништву, о водама брине ЈВП „Воде Војводине“, а брана која се налази на језеру је у надлежности водопривредног предузећа „Западна Бачка“.

Уређени део језера, шеталиште око језера, ресторан, клупе и остали пратећи садржај у надлежности је Удружења риболоваца „Шаран“ из Чонопље, чији чланови добровољно брину о изгледу језера и околини.

Воде Војводине: Низак ниво воде због сушног периода без падавина

Ниво воде у акумулацији Чонопља вероватно је низак због лоших метеоролошких услова који су обележили лето и јесен, речено је Радио-телевизији Војводине у ЈВП „Воде Војводине“. С обзиром на то да је последњих неколико месеци био изузетно сушан период без падавина, било је очекивано да дође до испаравања воде из језера и до спуштања нивоа воде.

Стручне службе ЈВП „Воде Војводине“ будно прате ситуацију на акумулацији Чонопља. Међутим, за акумулацију Чонопља не постоји могућност за снабдевање водом и она зависи у потпуности од природних услова. Тек са изградњом Регионалног подсистема „Телечка“ биће омогућено да се ова акумулација снабдева водом. Генерални пројекат за изградњу Регионалног подсистема „Телечка“ постоји и сада је у припреми пројектна документација, наводе у предузећу.

Акумулација Чонопља додељена је ЈВП „Воде Војводине“ на коришћење као риболовна вода. Међутим, сами имовинско-правни односи у вези са земљиштем на којем лежи акумулација су у поступку решавања, кажу у ЈВП „Воде Војводине“.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

ПретходниNestala devojčica iz Čonoplje pronađena u Plandištu
СледећиMoja škola – moj klub

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.