Da li će velika somborska dobročiniteljka dobiti svoju ulicu?

Фото: Синиша Трифуновић

Somborka Julijana Palanački, supruga poznatog pesnika Laze Kostića, testamentom je odredila da celokupna velika imovina nakon njene i muževljeve smrti bude podeljena u dobrotvorne svrhe. Ipak, u Somboru nema svoju ulicu, a njeno dobročinstvo ostalo je u senci slave njenog poznatog supruga.

Sombor još uvek nema kompletno ažuriran adresni registar, pa nije poznat tačan naziv ulica ni broj, ali zna se da ima preko deset ulica koje nose nazive znamenitih žena poput Dr Ružice Rip, Isidore Sekulić, Ljubice Odadžić, Milke Grgurove, Majke Jevrosime, Marije Bursać, Roze Luksembrug, Vere Gucunje, Vukice Mitrović ili Milunke Savić.

Da li će se među njma naći i ime Julijane Palanački?

I ako je bila velika dobročiniteljka i bogatu zaostavštinu testamentom ostavila u dobrotvorne svrhe, Julijana Palanački, još uvek nije dobila čast da neka ulica u Somboru, njenom rodnom gradu, dobije njeno ime.

„Julijana Palanački je mnogo više od samo supruge Laze Kostića. Ona je najveći dobročinitelj u istoriji Sombora. Niko nije ostavio veće imanje Somboru, nego ona“, kazao je Milan Stepanović, publicista i zavičajni istoričar.

Sve svoje imanje je ostavila Somboru i Somborcima. Pa, je tako u toj zaostavštini ostavila i zgradu u centru Sombora, nekoliko kuća u Vojvođanskoj i Čitaoničkoj ulici, pa i više stotina jutara zemlje, koje je dala u humanitarne svrhe za lečenje Somboraca i školovanje siromašnih đaka“.

Somborci ocenjjuju da je nedostatak prava žena u prošlim vremenima doprineo tome da one negde ostanu u senci istorije i njihovih supružnika, ali da je Julijana zaslužila da ima svoju ulicu.

Nadležni isitiču da je zahteva da ulice nose imena po znamenitim ženama bilo, a zašto Julijana nema svoju ulicu vide u činjenici da nije bilo predloga od građana ili udruženja.

„Bilo je mnogo drugih inicijativa u sklopu ažuriranja adresnog registra. Uglavnom su to nazivi sa muškim imenima. Direktno nije bilo inicijative za Julijanu Palanački, ali je bilo inicijativa da ulice dobiju nazive po muškarcima“, izjavila je Darija Pavlović, Odeljenje za komunalne delatnosti Gradska uprava Sombor.

„Plemenita namera izuzetno plemenite Somborke danas više ne postoji, a ona je pala u zaborav i u senku Laze Kostića“, saopštio je Milan Stepanović.

Da li će Julijana Palanački dobiti svoju ulicu, pokazaće volja Somboraca, da li će joj odati tu čast u budućnosti.

Izvor: rtv.rs

ПретходниPreventivnim i prekršajnim merama protiv problema neopravdanih izostanaka
СледећиPrijavite kvarove

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.