Da li se isplati ulagati u štampariju danas?

Sa tržištem koje stalno raste i razvija se, štamparski posao i vođenje štamparije danas predstavlja jedan od isplativijih biznisa koje ne traži velika početna ulaganja. Napredak modernih tehnologija pruža velike poslovne mogućnosti. Osim na papiru, štampa je moguća na različitim materijalima i to u boji.

Osvrnite se oko sebe i primetićete: velike postere, banere, zastavice na zagradama, čašu ili šoljicu kafe na vašem stolu, notes, olovku, zidni kalendar, torbu, majicu, knjigu ili časopis koji čitate. Pozivnica za venčanje, vizit karta ili pak identifikaciona poslovna kartica, upaljač, kišobran ili privezak – spisak stvari na kojima se može odštampati tekst ili slika proteže se u nedogled.

Pročitajte koji su glavni razlozi zbog kojih se vođenje štamparije isplati.

Nema velikog ulaganja

Za otvaranje štamparije neće vam biti potrebne posebne dozvole, ogroman radni prostor, pa ni velika ulaganja u opremu. Za početak možete kupiti polovne mašine po znantno nižoj ceni, a u dobrom stanju. Kako razvijate posao, možete proširiti i svoj radni alat, te kupiti i neku kvalitetniju i skuplju opremu.

Deo početnog kapitala svakako treba uložiti i u promociju poslovanja, te steći verne i stalne klijente, koji su, nesumnjivo, ključ uspeha u svakom, pa i ovom poslu.

Kvalitet donosi zaradu

Moderne tehnologije i konstantan napredak u digitalnoj sferi svakako su doprinele da se i štamparski posao razvija, a usluge budu još kvalitetnije. Ukoliko želite da zaradite i da pritom budete zapaženi kao firma koja nudi vrhunske proizvode, morate ići u korak sa tehnologijama.

Štamparije su mnogo odmakle od sito štampe na papiru. Pored toga što se ova stara tehnika štampanja modernizovala, te uz offset štampu pruža najkvalitetniji otisak na papiru i tekstilu, pojavile su se i neke nove tehnologije. Uz sve popularniju digitalnu štampu na malim i velikim formatima razvijena je i inovativna tehnika štampanja na UV štampačima. Na ovaj način, osim na papirnoj galanteriji moguće je štampati i na tekstilu, plastici, pvc folijama, drvetu, metalu, staklu, pa čak i na kamenu.

Za štamparije koje se bave proizvodnjom i prodajom reklamnog materijala, korišćenje svih ovih tehnika i te kako je značajno, jer omogućava kvalitet najvišeg stepena. Vrhunska usluga je svakako nešto po čemu želite da vas prepoznaju, a tamo gde se ostvari je sigurna garancija zarade.

Digitalna štampa – za male i velike formate

Nije novost da je digitalna štampa ubrzala mnoge procese u ovom poslu, uključujući pripremu i uštampavanje. Međutim, pored brzine, najznačajnija odlika ove tehnike jeste to što se može koristiti za velike formate – cerade, kanvas platna, zastavska platna i slično. Zahvaljujući digitalizaciji moguće je štampati reklamne poruke na banerima dužine i do 50 metara, a ukoliko ima potrebe i dužim. Tu je i štampa na pvc folijama iz rolne kojom se mogu brendirati automobili, kamioni, motori i druga vozila. Nakon štampanja folije prolaze posebnu obradu, odnosno laminaciju čime se povećava njihova izdržljivost i trajanje. Na taj način jednom odštampana, laminirana i zalepljena folija na vozilu biće otporna na razna mehanička oštećenja – od grebanja do udaraca kamenčića, na primer. Sve ovo deluje neverovatno u poređenju sa najstarijim tehnologijama štampe, a štamparstvo se tek razvija.

Poslednja reč tehnologije u sferi digitalne štampe je svakako UV štampa. Ovom inovativnom tehnikom direktne štampe moguće je ostaviti kvalitetan otisak i na ravnim i na neravnim površinama, i to u punom koloru. Osim za papir, UV štampači će se koristiti za različite materijale – magnete, olovke, maske za telefone, USB flash memorije, rokovnike i drugo. 

Sito štampa

Široku primenu u štamparskoj industriji ima i sito štampa, jer se koristi kako za papir, tako i tekstil, drvo, metal i plastiku. Ukoliko želite da usmerite svoje poslovanje prema štampi odevnih predmeta, majica, trenerki, dukseva, etiketa, ali i torbi i cegera, štamparska mašina za sito štampu mora biti deo vaše opreme.  

Osim toga, ovom tehnikom se mogu štampati i vizit kartice, karte i fascikle. Mnoge firme koriste ovu tehnologiju u kombinaciji sa offset štampom, što je čini višestruko korisnom, izvanrednom dopunskom tehnikom. 

Offset štampa

Uz neprestani napredak i poboljšanje kvaliteta kako boje tako i papira, tehnikom offset štampe se sve brže dolazi do trajnog i vrhunskog proizvoda. Poznato je da se na ovaj način ostvaruje najbolji otisak na papiru, te uopšte nije slučajno što se smatra najrasprostranjenijim oblikom štampe, kod nas i u svetu. Vizit karte, flajeri, katalozi, brošure, knjige, koverte , razglednice, posteri, facikle, papirne kese, nalepnice, kutije – paleta proizvoda koje je moguće proizvesti ovom tehnologijom je i više nego široka.

Tampon štampa

Tehnika tampon štampe je za štamparije koje žele da pruže širi asortiman usluga, te ponude štampu na različitim materijalima, pa i gumiranim predmetima. Ovo takođe uključuje hemijske olovke, upaljače, priveske, ali i notese, čaše, šolje, piksle. Sam proces nije komplikovan i lako se primenjuje. Boja se sa klišea prenosi na predmet uz pomoć silikonskog tampona sa klišea. Zanimljivo je da se na ovaj način mogu uštampavati i veći tiraži, te da se može koristiti i u industrijskoj proizvodnji, za štampanje čepova, poklopaca i sličnih proizvoda. Ukoliko uspete da uspostavite saradnju sa lokalnom privrednom firmom, ovo je već nagoveštaj unosnog biznisa.

Štamparske usluge su tražene

Uz kvalitet i kreativnost, veoma je važno da prilagodite svoju ponudu tržištu da biste se izdvojili od konkurencije i postigli uspeh. Ukoliko opremite svoju štampariju mašinama za digitalnu, offset i sito štampu, za početak, moći ćete da ponudite raznovrsne proizvode.

Štampanje knjiga, brošura, vizit karti, ali i štampanje časopisa i kataloga mogu se naći na listi usluga koje nudite. Izrada suvenira takođe je jedna od traženijih usluga, ali je štampanje reklamnog materijala definitivno bez premca kada govorimo o proizvodima koji se posebno traže. Različiti notesi, kartice, pozivnice, kalendari, ali i reklamne majice, torbe, olovke i uopšte svi predmeti u oglasne svrhe sasvim sigurno predstavljaju unosan posao i dobar izvor zarade za štamparije u današnje vreme.

Ukoliko uz to možete ponuditi i laminaciju predmeta ili neke dodatne usluge poput suvog žiga ili laserskog graviranja, definitivno ćete nadmašiti konkurenciju u svom gradu.

Brzo možete povratiti uloženo

Kada izaberete odličnu lokaciju za svoju štampariju, ponudite visoki kvalitet štamparskih usluga, uložite u promociju svog poslovanja i izgradite dobru korisiničku bazu, novac koji ste uložili u otvaranje štamparije povratićete u relativno kratkom roku.

Što se tiče odabira mesta za vašu štampariju, nećete pogrešiti ako je otvorite ni u malom ni u velikom gradu. Ono što je važno jeste da tu postoje škole, fakulteti, različita privatna preduzeća i javne organizacije koji će postati vaši klijenti. Poznato je da je uz digitalni marketing, štampani promo materijal jedan od najboljih načina da se neko poslovanje oglasi. Ukoliko uz kvalitetnu štampu ponudite potencijalnim klijentima i vrhunsko grafičko rešenje za njihovu reklamu, uspeh neće izostati.

Zbog svega ovoga, jasno je da je povratak uloženog kapitala zagarantovan, i to mnogo brže u odnosu na neke druge vrste poslovanja.

ПретходниPOČELA REALIZACIJA PROJEKTA „CINEMA“
СледећиNAJVIŠI STEPEN UPOZORENJA! Meteorolog Mirjana Gulan o nevremenu koje stiže večeras!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.