DA LI SMO ZAVISNI OD MOBILNOG TELEFONA? Evo šta kažu stručnjaci!

Kada telefon nije dostupan, nastaje nervoza kao jedan od razloga zavisnosti od pametnog telefona, a stručnjaci navode da to ima štetan uticaj na mentalno zdravlje korisnika.

Prema istraživanjima koje su sproveli naučnici sa Kings koledža u Londonu, svaka četvrta osoba, ili 23 odsto mladih, zavisno je od ovog uređaja.

Najveći broj zavisnika su devojke od 17 do 19 godina.

Naša analiza ukazala je na posledice ne samo prekomernog korišćenja već i na disfunkcionalnu upotrebu telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja – rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju na Kings koledžu u Londonu.

Naučnici su analizirali 41 studiju koje su obuhvatile 4.870 tinejdžera i mladih osoba iz Azije, Evrope i Amerike. Kod osoba koje su zavisne od telefona primećena je povećana depresija, anksioznost i stres, kao i problemi sa spavanjem.

Mnogi „problematični“ korisnici kažu da najveći deo vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

Navode da još nije precizno utvrđeno da li je reč o zavisnosti od samih pametnih telefona ili od aplikacija koje koriste, i ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posledice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

ПретходниŽENIDBA PRINCA
СледећиBACILA BEBU U SEPTIČKU JAMU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.