Da li su uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavane na pijacama

Postoje sumnje da su se uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama.

Nadležni kažu da su inspekcije pojačane i upozoravaju da ribu ne treba kupovati od nelegalnih trgovaca, već samo u registrovanim ribarnicama.

Dopisnik RTS-a bio je u Bečeju gde još ima uginulih riba. Kaže da se strahuje da su se takve ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama i da su podavci tvrdili da nisu otrovane već „samo ošamućene“.

Predsednik Udruženja ribolovaca „Šaran“ Predrag Stojkov rekao je za RTS da se određena količina riba, u danu kada se dogodio pomor, zaista našla u prodaji. Ukazao je na to da riba na pijacama ne sme da se prodaje mimo zatvorenih prostora i ribarnica.

Stojkov kaže da svi koji kupuju ribu van takvih prostora – rizikuju. Dodaje i da je riba mimo ribarnica uvek duplo jeftinija i da se to i sada dešavalo.

„Priča se da je od Srbobrana do Bečeja cena bila duplo niža nego u ribarnicama“, rekao je Stojkov.

Objašnjava da riba nije zatrovana, već je ostala bez kiseonika i da je na službama da utvrde da li je takva riba ispravna, ali da je sigurno da su je neki nosili i prodavali.

Pojačane inspekcije

Dušan Ljuština iz Uprave za veterinu rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je upoznat sa slučajem i da je inspekcija Južnobačkog okruga odradila posao, uzela uzorke i poslala ih na analizu.

Potvrdio je da nije reč o trovanju, već o davljenju usled nedostatka kiseonika. Ljuština je istakao da je „Vodama Vojvodine“ naloženo da svu pomrlu ribu povuku iz vode i unište.

Ističe da se rade pojačane kontrole u prodavnicama i marketima i ponavlja savet da se riba kupuje samo u registrovanim objektima a nikako od prodavaca iz „gepek automobila“.

Ističe da takvi prodavci, kad vide inspekciju, pakuju se i odlaze.

Najveće zagađenje Velikog bačkog kanala u proteklih deset godina, ostavilo je za posledicu više od deset tona uginule ribe od Srbobrana do Bečeja!

Autor: RTS

PrethodniPREDSTAVLJEN PROJEKAT DIGITALIZACIJE USLUGA
SledećiFestival nauke „Fizi Bizi Fest“ u Somboru

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.