Da li su uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavane na pijacama

Постоје сумње да су се угинуле рибе из Великог бачког канала продавале на пијацама.

Надлежни кажу да су инспекције појачане и упозоравају да рибу не треба куповати од нелегалних трговаца, већ само у регистрованим рибарницама.

Дописник РТС-а био је у Бечеју где још има угинулих риба. Каже да се страхује да су се такве рибе из Великог бачког канала продавале на пијацама и да су подавци тврдили да нису отроване већ „само ошамућене“.

Председник Удружења риболоваца „Шаран“ Предраг Стојков рекао је за РТС да се одређена количина риба, у дану када се догодио помор, заиста нашла у продаји. Указао је на то да риба на пијацама не сме да се продаје мимо затворених простора и рибарница.

Стојков каже да сви који купују рибу ван таквих простора – ризикују. Додаје и да је риба мимо рибарница увек дупло јефтинија и да се то и сада дешавало.

„Прича се да је од Србобрана до Бечеја цена била дупло нижа него у рибарницама“, рекао је Стојков.

Објашњава да риба није затрована, већ је остала без кисеоника и да је на службама да утврде да ли је таква риба исправна, али да је сигурно да су је неки носили и продавали.

Појачане инспекције

Душан Љуштина из Управе за ветерину рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је упознат са случајем и да је инспекција Јужнобачког округа одрадила посао, узела узорке и послала их на анализу.

Потврдио је да није реч о тровању, већ о дављењу услед недостатка кисеоника. Љуштина је истакао да је „Водама Војводине“ наложено да сву помрлу рибу повуку из воде и униште.

Истиче да се раде појачане контроле у продавницама и маркетима и понавља савет да се риба купује само у регистрованим објектима а никако од продаваца из „гепек аутомобила“.

Истиче да такви продавци, кад виде инспекцију, пакују се и одлазе.

Највеће загађење Великог бачког канала у протеклих десет година, оставило је за последицу више од десет тона угинуле рибе од Србобрана до Бечеја!

Аутор: РТС

ПретходниPREDSTAVLJEN PROJEKAT DIGITALIZACIJE USLUGA
СледећиFestival nauke „Fizi Bizi Fest“ u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.