DAN LAZE KOSTIĆA – SEDMI PUT

Дан Лазе Костића

Organizatori: Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” i UG Ravangradsko proleće

VENAC SAŠI RADOJČIĆU

Književna manifestacija Dan Laze Kostića, posvećena najkarakterističnijem pesniku srpskog romantizma i najlepšoj ljubavnoj pesmi Santa Maria della Salute.

ponedeljak, 3. jun 2019.

11.00h kod Lazine klupe na Trgu Svetog Đorđa

U programu učestvuju: Saša Radojčić, dobitnik Venca Laze Kostića i Đorđe Despić, književni kritičar

*U slučaju lošeg vremena, program će biti održan u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke

18.00h sala Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke (Trg cara Lazara 3)

Promocija romana Ljiljane Pakić Sve ljubavi Lazara Kostića

Reč o knjizi: Milan Stepanović, istoričar i Ljiljana Pakić, autorka, odlomke iz romana čitaju: Sanja Marjanović i Bogdan Popov, studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru.


Saša Radojčić, pesnik, književni kritičar, esejista

Rođen je 12. januara 1963. godine u Somboru. Školovao se u Somboru i u Beogradu gde je diplomirao i doktorirao filozofiju na Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Filološkom fakultetu.

Predaje filozofiju umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Knjige poezije:

Uzalud snovi (1985), Kamerna muzika (1991), Amerika i druge pesme (1994), Elegije, nokturna, etide (2001), Četiri godišnja doba (2004), Cyber zen (2013), Duge i kratke pesme (2015).

Ogledi i kritika:

Poezija, vreme buduće (2003), Providni anđeli (2003), Reč posle (2015), Jedna pesma: hermeneutički izgredi (2016) i Slike i rečenice (2017).

Teorijske studije:

Ništa i prah: Antropološki pesimizam Sterijinog Davorja (2006), Stapanje horizonata: Pesništvo i interpretacija pesništva u filozofskoj hermeneutici Hansa Georga Gadamera (2010), Razumevanje i zbivanje: Osnovni činioci hermeneutičkog iskustva (2011) i Uvod u filozofiju umetnosti (2014).

Knjige prevoda sa nemačkog jezika:

Hans Georg Gadamer, Pohvala teoriji (1996), Hans Georg Gadamer, Filozofija i poezija (2002), Vilhelm Diltaj, Doživljaj i pesništvo (2004), Ridiger Zafranski, Zlo ili drama slobode (2005), Ernst Jinger, Droge i opijenost: približavanja (2007), Hans Georg Gadamer, Ko sam ja i ko si ti? (2009), Herman Kajzerling, Južnoameričke meditacije (2015), Lu Andreas Salome, Fridrih Niče u svojim delima (2016), Hans Hristof Binsvanger, Novac i magija (2017).

Član je uredništva u časopisima Literary Links, Književni magazin i u časopisu za kulturu Dometi čiji je bio glavni i odgovorni urednik.

Nagrade: za književnu kritiku dobio je nagradu „Milan Bogdanović“, za knjige pesama nagrade „Branko Ćopić“ i „Đura Jakšić“, a Disovu nagradu za ukupno pesničko delo.

Ljiljana Pakić, rođena je 9. decembra 1962. godine u Lazarevcu. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Studije književnosti je završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Za vreme studija je radila kao novinar u Radio Novom Sadu u emisijama Novosadske hronike i Jutarnjem programu. Potom je radila kao profesor književnosti u Gimnaziji i Tehničkoj školi „Kolubara“ u Lazarevcu.

Svoje prve pesme izdavala je po dečijim časopisima „Vesela sveska“ i „Tik tak“.

Docnije se nije posvetila lirici, već je 2007. godine izdala svoj prvi roman „Perje, pero i prašina“ u IK „Utopija“ Beograd.

Svoj drugi roman, romansiranu biografiju „Sve ljubavi Lazara Kostića“ izdala je 2018. IK „Beoknjiga“ i „Beoletra“ Beograd.

Roman je štampan u dve knjige. Živi i radi u Lazarevcu.

Dan_Laze_Kostica_Sombor
ПретходниCENE GORIVA DRASTIČNO SKAČU!
СледећиVALCENGRAD SOMBOR U ZNAKU MLADOSTI I LEPOTE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.