Danas komemoracija i sahrana Jaroslava Papa u Novom Sadu

jaroslav-pap-fotograf

Komemoracija povodom smrti fotoreportera Jaroslava Papa biće održana danas u u Kulturnom centru Novog Sada u 11 sati, dok je sahrana u 13.30 na Gradskom groblju u Novom Sadu, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Pap je iznenada preminuo u ponedeljak u 65. godini u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“, u kojem je decenijama beležio veličanstvene slike prirode koje su obišle ceo svet.

Rođen je 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je pohađao osnovnu školu, a fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine u redakciji novosadskog „Dnevnika“, gde je prošao put od fotoreportera-pripravnika do urednika fotografije.

Od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. u Radio-televiziji Vojvodine.

U izuzetno bogatoj karijeri je pratio i snimao burne događaje vezane za prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu početkom devedesetih, te agresiju NATO alijanse na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Više od hiljadu njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu posredstvom najeminentnijih svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošijeted presa do Rojtersa.

Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta „Foto lov“ koji okuplja pre svega mlade fotografe rešene da kao i on žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.

Tokom izuzetno bogate karijere Jaroslav Pap je dobio niz prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su Prva nagrada za foto-reportažu iz Rumunije o padu Čuašeskua („Dnevnik“ 1990.), Prva nagradu za sportsku fotografiju godine u Jugoslaviji (Tanjug, 1996), Druga nagrada za foto-reportažu „NATO bombardovanje“ (Pres centar Vojske Jugoslavije 1999.), Prva nagrada na konkursu „Ekologija“ za fotografiju „Trovanje Tise cijanidom“ („Dnevnik“ 2001.) i mnoge druge.

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ izdao mu je 2020. godine ekskluzivnu monografiju „Vojvodina – četiri godišnja doba“ u kojoj je obuhvaćen raskošan i neponovljiv opus velikog majstora fotografije.

Iza Jaroslava Papa ostali su supruga Ksenija i sin Andrej.

ПретходниBesplatne projekcije restauriranih domaćih filmova u Somboru
СледећиBANKE POČELE DA NAPLAĆUJU USLUGE KOJE SU BILE BESPLATNE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.