Данас комеморација и сахрана Јарослава Папа у Новом Саду

jaroslav-pap-fotograf

Комеморација поводом смрти фоторепортера Јарослава Папа биће одржана данас у у Културном центру Новог Сада у 11 сати, док је сахрана у 13.30 на Градском гробљу у Новом Саду, саопштило је Удружење новинара Србије.

Пап је изненада преминуо у понедељак у 65. години у Специјалном резервату природе „Горње подунавље“, у којем је деценијама бележио величанствене слике природе које су обишле цео свет.

Рођен је 7. јула 1957. године у Лалићу, где је похађао основну школу, а фотографијом је професионално почео да се бави 1984. године у редакцији новосадског „Дневника“, где је прошао пут од фоторепортера-приправника до уредника фотографије.

Од 2013. године радио је као фоторепортер и уредник фотографије у Новинској агенцији Танјуг, а од 2018. у Радио-телевизији Војводине.

У изузетно богатој каријери је пратио и снимао бурне догађаје везане за преврат у Румунији крајем осамдесетих, ратна збивања у Источној Славонији, Барањи и западном Срему почетком деведесетих, те агресију НАТО алијансе на СР Југославију 1999. године.

Више од хиљаду његових фотографија о тим догађајима емитовано је у земљи и иностранству посредством најеминентнијих светских новинских агенција са којима је сарађивао, од Асошијетед преса до Ројтерса.

Имао је више од 60 самосталних изложби, а био је и оснивач Фотографског покрета „Фото лов“ који окупља пре свега младе фотографе решене да као и он живе са природом и у природи, а не поред ње.

Током изузетно богате каријере Јарослав Пап је добио низ престижних домаћих и међународних признања, међу којима су Прва награда за фото-репортажу из Румуније о паду Чуашескуа („Дневник“ 1990.), Прва награду за спортску фотографију године у Југославији (Танјуг, 1996), Друга награда за фото-репортажу „НАТО бомбардовање“ (Прес центар Војске Југославије 1999.), Прва награда на конкурсу „Екологија“ за фотографију „Тровање Тисе цијанидом“ („Дневник“ 2001.) и многе друге.

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ издао му је 2020. године ексклузивну монографију „Војводина – четири годишња доба“ у којој је обухваћен раскошан и непоновљив опус великог мајстора фотографије.

Иза Јарослава Папа остали су супруга Ксенија и син Андреј.


ПретходниBesplatne projekcije restauriranih domaćih filmova u Somboru
СледећиBANKE POČELE DA NAPLAĆUJU USLUGE KOJE SU BILE BESPLATNE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.