DEČJA BIBLIOTEKA

ДЕЧЈА БИБЛИОТЕКА подигнута је 1883. као Мађарска читаоница основана 15.12.1844, на захтев 129 потписника, међу којима је било и 30 Срба.

Оснивањем Читалачког кружока бр. 46 Сомбор – Бечког удружења за ширење штампаних дела ради народног образовања фебруара 1857, који је прерастањем 14.3.1858. у Удружење за оснивање Општинске библиотеке у Сомбору за развијање и потпомагање општег образовања, Карло Бијелицки је поставио темеље Градске библиотеке на И Генералној скупштини Удружења 2.1.1859. године.

Данас је овде, уз управу, смештен и вишенаменски галеријски простор, који са већ постојећим дечјим одељењем представља увод у обогаћено модерно читалиште. У дворишту испред зграде су бисте три сомборска књижевна великана Јаноша Херцега, Вељка Петровића и Лазе Костића.

Архитектура
Од Управе царских коморских добара између Грашалковићеве палате и капеле Светог Непомука, чланови Мађарске читаонице купили су 1882. плац за изградњу зграде читаонице.

Наменска зграда изграђена је у времену 1884-1886. у стилу еклектизма са тремом класистичког стила, према пројекту архитекте Ласла Децера, који је појектовао и зграду Гимназије. Објекат је приземни, слободностојећи, типа вртне виле, повучен од уличне регулационе линије. На главној уличној симетричној фасади доминира трем. Тимпанон на архитраву (греди) подупиру на угловима четвртасти ступци квадратне основе и у средини два кружна стуба јонског стила. Трем је ограђен балустрадама на који се приступа са два степеништа. У центру тимпанона је гипсани грб са отвореном књигом и бакљом, оивичен флоралним украсом, вероватно урађен после Другог светског рата на месту где је био грб из времена градње са другим симболима.

У врту испред здања налазе се бронзане бисте сомборских књижевника Лазе Костића и Вељка Петровића, дела београдског вајара Николе Јанковића 1963, Јаноша Херцега дело Миленка Буише 2011. и скулптуре две срне у бронзи, новосадског вајара Јована Солдатовића, које су раније биле на Тргу Светог Ђорђа испред Градске куће.

Ентеријер је адаптиран и савремено опремљен за Дечје оделење градске библиотеке .

Споља је објекат сачувао изворну архитектуру.

Текст: Милан Војновић и Сима Јанчић
Извор: мојсомбор.орг

ПретходниStudent ETF-a osvojio zlato na olimpijadi mikroelektronike
СледећиIzložba fotografija stanovnika Zapadnobačkog okruga

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.