Deo istorije Narodnog pozorišta iz Sombora i u digitalnom formatu

Фото: Синиша Трифуновић

Više od 500 premijera, hiljade izvedenih predstva, brojne nagrade za glumce i pozorište, jedinstveni pozorišni maraton – to je istorija Narodnog pozorišta Sombor. Deo te istorija sačuvan je u pozorišnoj arhivi, a u somborskom teratru najavljuju da će sva sačuvana građa biti sređena i digitalizovana.

Fotografije iz predstva koje su izvođene 40-tih godina prošlog veka, plakati, nagrade, dramski tekstovi samo su deo sačuvane istorije somborskog pozorišta.

Među sačuvanom arhivskog građom su i skice za scenografije i kostime čak sa uzorcima materija.


„To se u našim pozorištima vrlo retko sreće. Zanimljivo je videti kako su se ljudi dovijali i na različite načine i na različitim hartijama beležili svoje skice kostima. Čak uz te skice imamo i uzorak materijala, ime glumca za koga je kostim rađen. Na taj način ne samo da možemo rekonstruisati kakva je bila kostimografija, već i cele predstave, glumce koji su igrali u tim predstavama. Kroz te skice može se zaključiti da se scenografskom i kostimografskom delu prilazilo stručno“, kaže Srđan Filipović, istoričar zaposlen u Narodnom pozorištu Sombor.

Pravi svedok pozorištne, ali i šire istorije su plakati.

„Možemo rekostruisati celu istoriju pozorišta, od prvog plakata, pa do danas. Ali kroz te plakate možemo dobiti i sliku o prilikama u kojima su predstave rađene. U vreme 90-tih plakati su bili rađeni u skromnom izdanju, zatim ima vrlo luksuznih plakata, ali i onih iz ranijih perioda koji nisu bili dizajnirani, već su samo donosili naziv predstave i glumačku podelu“, kaže Filipović.

Sredstva za digitalizaciju somborsko pozorište dobilo je na konkursu Digitalizacija savremenog stvaralaštva Ministarstva kulture.

„Dobili smo sredstva za opremu za digitalizaciju. Biće kupljen poseban računar, skeneri. Materijala je toliko da će za digitalizaciju trebati nekoliko godina“, kaže upravnica NP Sombor, Bojana Kovačević.

Digitalizovana građa biće dostupna svim ljubiteljima pozorišne umetnosti.

„Obavezni smo zbog sredstava koje smo dobili da sve dignemo na portal gde stoji digitalizovana građa. Naravno i mi ćemo imati internet platformu kako bi sve ovo pokazali publici“, kaže upravnica somborskog teatra.

Osim Ministarstva kulture pomoć u realizaciji ovog projekta u somborski teatar ima i od Istorjskog arhiva.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниAGROBIZNIS CENTAR OBJAVIO KONKURS ZA SUBVENCIONISANJE INDIVIDUALNIH POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA
СледећиSto evra od danas leže na račune

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.