Digitalne zbirke Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“

Foto: TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA SOMBORA

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ na svom internet portalu (www.biblioso.org.rs) nudi bogatu digitalnu zbirku zavičajne periodike, elektronsko izdanje časopisa za kulturu „Dometi“ i elektronske knjige iz izdavačke produkcije biblioteke.

U digitalnoj zbirci možete čitati zavičajnu preriodiku: LINK

Bačka (1878-1914) – Bácska

Prvi značajan politički list na mađarskom jeziku u Somboru.

Golub (1879 – 1913) je pokrenut 1879. godine kada Srbi nisu imali drugi dečji list. Na svojim stranicama okupljao je celokupnu modernu srpsku književnost. Svoje čitaoce imao je u svim krajevima srpstva.

Rodoljub (1880 – 1882), nedeljni list za narodnu prosvetu, privredu i zabavu spadao je u red najboljih srpskih nepolitičkih listova, ali je svojim sadržajima ipak podržavao politiku Narodne stranke, zbog čega se suočavao sa kritikom civilnih i školskih vlasti.

Godišnjak Istorijskog društva Bačko-bodroške županije (1885-1918)

(A Bács-Bodrog vármegyei Történelmi Társulat Évkönyve) – Godišnjak je bio dragocen izvor radova i podataka o istorijskoj prošlosti Bačko-bodroške županije. Za vreme izlaženja okupljao je brojne saradnike među kojima treba pomenuti Ede Margalića, Đerđa Radića, Gabora Grosšmita, Imre Fraja, Vilmoša Donosloviča.

Sloga (1905 – 1914), nedeljni politički list ujedinjene srpske inteligencije, imuna na strančarstvo, vremenom je nadrasla provincijski mentalitet i stekla najveći broj pretplatnika u Vojvodini u to vreme.

Glas naroda (1928 – 1941) je bio vanpartijski list nacionalne orijentacije. Za vreme svog izlaženja ubrajan je među najbolje uređivane srpske listove van Beograda.

Naše novine (1943 – 1944), politički, ekonomski i društveni list bio je štampan latinicom i bio je namenjen Hrvatima i Bunjevcima. Pažnju je posvećivao bunjevačko-šokačkoj kulturi i običajima.

Somborske novine (1954-) – Lokalni nedeljnik.

Časopis za kulturu Dometi izdaje Gradska biblioteka Karlo Bijelicki iz Sombora. Prvi broj objavljen je oktobra 1974. Časopis registruje i vrednuje savremeno književno i umetničko stvaralaštvo u Srbiji objavljivanjem originalnih književnih i naučnih radova i praćenjem kulturnih zbivanja. Časopis donosi i tematske blokove posvećene različitim književnim pravcima i njihovim predstavnicima koji nemaju adekvatnu recepciju u periodici danas. ČASOPIS JE NA OVOM LINKU

Na sajtu možete pročitati i elektronska izdanja knjiga u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“. ELEKtRONSKA IZDANJA

Pratite redovno naš sajt i profile na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/gradskabiblioteka.karlobijelicki;www.facebook.com/decje.odeljenjesomborskebiblioteke/) i Instagram (www.instagram.com/bibliotekasombor/) gde redovno objavljujemo sve novosti vezane za online kulturne sadržaje.  


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.