Digitalne zbirke Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“

Foto: ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА СОМБОРА

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ na svom internet portalu (www.biblioso.org.rs) nudi bogatu digitalnu zbirku zavičajne periodike, elektronsko izdanje časopisa za kulturu „Dometi“ i elektronske knjige iz izdavačke produkcije biblioteke.

U digitalnoj zbirci možete čitati zavičajnu preriodiku: LINK

Bačka (1878-1914) – Bácska

Prvi značajan politički list na mađarskom jeziku u Somboru.

Golub (1879 – 1913) je pokrenut 1879. godine kada Srbi nisu imali drugi dečji list. Na svojim stranicama okupljao je celokupnu modernu srpsku književnost. Svoje čitaoce imao je u svim krajevima srpstva.

Rodoljub (1880 – 1882), nedeljni list za narodnu prosvetu, privredu i zabavu spadao je u red najboljih srpskih nepolitičkih listova, ali je svojim sadržajima ipak podržavao politiku Narodne stranke, zbog čega se suočavao sa kritikom civilnih i školskih vlasti.

Godišnjak Istorijskog društva Bačko-bodroške županije (1885-1918)

(A Bács-Bodrog vármegyei Történelmi Társulat Évkönyve) – Godišnjak je bio dragocen izvor radova i podataka o istorijskoj prošlosti Bačko-bodroške županije. Za vreme izlaženja okupljao je brojne saradnike među kojima treba pomenuti Ede Margalića, Đerđa Radića, Gabora Grosšmita, Imre Fraja, Vilmoša Donosloviča.

Sloga (1905 – 1914), nedeljni politički list ujedinjene srpske inteligencije, imuna na strančarstvo, vremenom je nadrasla provincijski mentalitet i stekla najveći broj pretplatnika u Vojvodini u to vreme.

Glas naroda (1928 – 1941) je bio vanpartijski list nacionalne orijentacije. Za vreme svog izlaženja ubrajan je među najbolje uređivane srpske listove van Beograda.

Naše novine (1943 – 1944), politički, ekonomski i društveni list bio je štampan latinicom i bio je namenjen Hrvatima i Bunjevcima. Pažnju je posvećivao bunjevačko-šokačkoj kulturi i običajima.

Somborske novine (1954-) – Lokalni nedeljnik.

Časopis za kulturu Dometi izdaje Gradska biblioteka Karlo Bijelicki iz Sombora. Prvi broj objavljen je oktobra 1974. Časopis registruje i vrednuje savremeno književno i umetničko stvaralaštvo u Srbiji objavljivanjem originalnih književnih i naučnih radova i praćenjem kulturnih zbivanja. Časopis donosi i tematske blokove posvećene različitim književnim pravcima i njihovim predstavnicima koji nemaju adekvatnu recepciju u periodici danas. ČASOPIS JE NA OVOM LINKU

Na sajtu možete pročitati i elektronska izdanja knjiga u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“. ELEKtRONSKA IZDANJA

Pratite redovno naš sajt i profile na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/gradskabiblioteka.karlobijelicki;www.facebook.com/decje.odeljenjesomborskebiblioteke/) i Instagram (www.instagram.com/bibliotekasombor/) gde redovno objavljujemo sve novosti vezane za online kulturne sadržaje.  

ПретходниČAS ANATOMIJE
СледећиSve bitne informacije o vanrednom stanju i preko Vajbera

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.