Đaci iz Sombora domaćini vršnjacima iz Mađarske

Sombor turizam glavna ulica

Škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ iz Sombora domaćin je učenicima Škole za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju iz Baje u Mađarskoj. Deca iz Mađarske prvi put su imala priliku da vide srpske običaje i kako se proslavlja srpska slava Đurđevdan.

Ukus koljiva, slavskog kolača i bogate Đurđevdanske trpeze ostavilo je odličan utisak na učenike iz Škole za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju iz Baje u Mađarskoj, koji će se u narednih nekoliko dana upoznavati sa ovdašnjim običajima i družiti sa vršnjacima tokom prijateljske posete somborskoj školi „Vuk Karadžić“.

„Došli smo ovde u Sombor da upoznamo običaje ovog kraja, mislim na Sombor i okolinu. Ovde se dobro osećamo, družimo se i nadamo se da će druženje ostaviti lep utisak „, kaže Lajoš Mešter, učenik ŠOSO iz Mađarske.


„Došao sam u Sombor da upoznam znamenitosti, kulturu življenja i običaja i nadam se da će ovaj program ostaviti na mene lep utisak“, dodaje Fozegoš Frideš, učenik ŠOSO iz Mađarske.

„Tokom pet dana koliko će sa nama biti učenici iz Baje imaćemo radionice, pravili smo kolače za naše goste i družićemo se jedni sa drugima i biće nam lepo, sigurna sam“, smatra Milica Janković, učenica ŠOSO „Vuk Karadžić“ iz Sombora.

Profesori ističu da su ovakve posete višestruko značajne za decu obe škole, jer mnogi od njih nisu imali prilike da obilaze druge gradove i upoznaju njihovu kulturu.

„Ovako imaju mogućnost da borave naši učenici u Baji i to dva puta po sedam dana. Oni razmenjuju iskustva i to je međunarodna saradnja. Imaju programe i razne aktivnosti, poput grnčarske, tkačke i likovne radionice“, objašnjava Đenđi Koh, koordinator za međunarodnu saradnju.

„Ovo je sada drugi put da smo se sastali u ovakvom projektu „Bez granica“. Deca se jako dobro osećaju, sarađujemo i imamo zajedničke aktivnosti“, kaže Harmat Ildiko, profesorica u Školi za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju iz Baje u Mađarskoj.

„Pošto su deca iz Mađarske došla na Đurđevdan videće srpske običaje, slavske običaje, koje su zajedno pripremili naš veroučitelj i naša profesorica praktične nastave iz oblasti kulinarstva“, naglašava Sonja Durut, direktor ŠOSO „Vuk Karadžić“ u Somboru.

Projekat saradnje obe škole traje nekoliko godina i ima za cilj jačanje prekogranične interakcije između mladih radi međusobnog zajedničkog učešća u aktivnostima od zajedničkog interesa.

rtv.rs

ПретходниROK ZA UPLATU DRUGE RATE POREZA NA IMOVINU 15. MAJ 2019.
СледећиDeca u nama znaju sve

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.