Đaci iz Sombora domaćini vršnjacima iz Mađarske

Sombor turizam glavna ulica

Школа за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“ из Сомбора домаћин је ученицима Школе за децу и омладину са сметњама у развоју из Баје у Мађарској. Деца из Мађарске први пут су имала прилику да виде српске обичаје и како се прославља српска слава Ђурђевдан.

Укус кољива, славског колача и богате Ђурђевданске трпезе оставило је одличан утисак на ученике из Школе за децу и омладину са сметњама у развоју из Баје у Мађарској, који ће се у наредних неколико дана упознавати са овдашњим обичајима и дружити са вршњацима током пријатељске посете сомборској школи „Вук Караџић“.

„Дошли смо овде у Сомбор да упознамо обичаје овог краја, мислим на Сомбор и околину. Овде се добро осећамо, дружимо се и надамо се да ће дружење оставити леп утисак „, каже Лајош Мештер, ученик ШОСО из Мађарске.

„Дошао сам у Сомбор да упознам знаменитости, културу живљења и обичаја и надам се да ће овај програм оставити на мене леп утисак“, додаје Фозегош Фридеш, ученик ШОСО из Мађарске.

„Током пет дана колико ће са нама бити ученици из Баје имаћемо радионице, правили смо колаче за наше госте и дружићемо се једни са другима и биће нам лепо, сигурна сам“, сматра Милица Јанковић, ученица ШОСО „Вук Караџић“ из Сомбора.

Професори истичу да су овакве посете вишеструко значајне за децу обе школе, јер многи од њих нису имали прилике да обилазе друге градове и упознају њихову културу.

„Овако имају могућност да бораве наши ученици у Баји и то два пута по седам дана. Они размењују искуства и то је међународна сарадња. Имају програме и разне активности, попут грнчарске, ткачке и ликовне радионице“, објашњава Ђенђи Кох, координатор за међународну сарадњу.

„Ово је сада други пут да смо се састали у оваквом пројекту „Без граница“. Деца се јако добро осећају, сарађујемо и имамо заједничке активности“, каже Хармат Илдико, професорица у Школи за децу и омладину са сметњама у развоју из Баје у Мађарској.

„Пошто су деца из Мађарске дошла на Ђурђевдан видеће српске обичаје, славске обичаје, које су заједно припремили наш вероучитељ и наша професорица практичне наставе из области кулинарства“, наглашава Соња Дурут, директор ШОСО „Вук Караџић“ у Сомбору.

Пројекат сарадње обе школе траје неколико година и има за циљ јачање прекограничне интеракције између младих ради међусобног заједничког учешћа у активностима од заједничког интереса.

rtv.rs

ПретходниROK ZA UPLATU DRUGE RATE POREZA NA IMOVINU 15. MAJ 2019.
СледећиDeca u nama znaju sve

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.