Dobar rod povrtarskih kultura na severu Bačke

Sezona stavljanja kupusa u zimnicu je u punom jeku, proizvođači u Prigrevici kažu da je godina po prinosu i cenama bolja nego lani. Ističu da je celokupan rod povrća bio odličan zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, ali odlične okolnosti su potražnja i dobre cene na domaćem tržištu.

Dejan Čule, jedan od najvećih povrtara sa ovih prostora, iz Prigrevice, ove godine je sa 16 hektara skinuo preko 600 tona krompira, karfiola, kupusa i luka.

Ocenjuje da u proteklih osamnaest godina nije bila tako dobra sezona po prinosu i cenama. Kupusa je skinuo oko 40 tona i rasprodao u prvom naletu po ceni od 25 dinara za kilogram.

„Mesec dana traje sezona za kiseljenje kupusa, i građani tada žele da se snabdeju kvalitetnom robom. Baziram se na proizvodnji količina koje mogu da prodam na lokalu, u apatinskoj opštini. Ne idem da prodajem dalje, jer skoro svako mesto ima svog lokalnog proizvođača, a ukoliko bih davao preprodavcima izgubio bih na ceni, a gde je tu zarada“, napominje Dejan Čule, povrtar iz Prigrevice.

Dominantno proizvodi krompir i karfiol i ističe da je rekordan prinos od 300 tona krompira i 30 tona karfiola sav distribuiran za potrebe novosadskog i beogradskog tržišta. Za iduću sezonu već se spremio 25 tona semenskog krompira.

„Nisam imao tako dobru cenu na veliko za krompir kao ove godine. Oko 90 odsto prinosa je po toj ceni otišlo na novosadsko tržište, a karfiol se kretao od 50 do 150 dinara za kilogram. Od kada se bavim poljoprivredom, odnosno povrtarstvom, proteklih 18 godina nije bilo ovako dobro. Kada bi svaka godina bila ovako dobra, gde bi nam bio kraj“, kaže Čule.

Bez obzira na prinose koji i te kako zavise od vremenskih prilka, domaći povrtar ističe da svake godine dobija subvencije, te da vidi budućnost u domaćem agraru.

Napominje da je samo sigurno tržište, kao što je pokazalo ovogodišnje, ključni element za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju, plasman i zaradu.

Izvor: rtv.rs

ПретходниUključivanje mladih u društveni život kroz projekat „Pokreni društvo“
СледећиKakav hobi braće iz Sombora – proizvode bube!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.