Dobra sezona za povrtare, rod paprike bolji od svih prethodnih godina

Ova godina bila je dobra za povrtare, a rod paprike je bolji od svih prethodnih godina, ističu proizvođači u Zapadnobačkom okrugu. Pored dobre otkupne cene na veliko i malo u početku sezone i dobrog roda u ostalim berbama, ističu da će ove godine računice biti. Proveravali smo u Kljajićevu kako je počela sezona i da li su zadovoljni potražnjom i zaradom.

Goran Milosavljević iz Kljajićeva poslednjih petnaest godina bavi se proizvodnjom povrća, a jedini je uzgajivač u svom mestu slatke paprike babure i ajvarke. Ističe da su kvalitet i rod bolji od lanjskih, paprika je krupna i mesnata i prvoklasna, a prosečan rod je 50 tona po hektaru. Potražanja je bolja od očekivane, što drži cenu od 80 dinara za kilogram u maloprodaji.

“Ne dajem svoju robu nakupcima na preprodaju i sve direktno plasiram sam. Iz sela bukvalno ove godine nisam izašao dalje da prodajem, a još mi i fali paprike. Nigde okolo nisam išao na pijacu, i sve je prodato na našoj lokalnoj pijaci. Zarada je solidna, ali mora se odraditi sve kako sam ja to uradio i kao što vidite“, kaže on. 


Za dobar rod, kaže, nisu dovoljni samo vremenski uslovi već i primena odgovarajućih agrotehničkih mera.

“Ja sam zadovoljan, cenom i godinom, bilo je malo problema usled nevremena, vetrovi su duvali, rušili su papriku, pa sam je morao dizati. Ajvarka je na drugom branju, babura ulazi u treće branje, a na baburi imam 20 ari i očekujem vagon paprike, što je dobar prinos“, dodao je Goran Milosavljević.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor navode da pospešivanju rodonsti doprinosi upotreba mreža za senčenje.

“Generalno, može se reći da je godina bila dobra i povoljna za papriku, a da su vrste oštećenja evidentna na plodovima ožegotine od sunca, a tu su se pokazale opravdane mreže za senčenje, koje podižu kvalitet i rodnost“, rekla je Olivera Sekulić, stručni savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor.

Ovih dana počinje druga sezona berbe, a osim paprike, Milosavljević na parcelama uzgaja patlidžan, kupus, karfiol i paradajz, koji su ove sezone dali takođe dobar prinos, pa će računice biti.

rtv.rs

ПретходниNaučni novembar u Somboru – FIZI BIZI FEST 9
СледећиBeograđanin već 15 godina leto provodi na Velikom bačkom kanalu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.