Dualno obrazovanje brana odlasku mladih iz Srbije

Може ли дуално образовање да заустави одлазак младих из земље? Учесници конференције посвећене новитету у домаћем школству верују да може. А један од пионира у развоју дуалног образовања јесте Суботица, у којој се образује готово једна четвртина ученика по овом моделу образовања у Војводини.

У Суботици се из године у годину повећава број ученика у дуалном образовању. У текућој школској години за девет дуалних образовних профила, у четири средње школе, у први разред је уписано осам одељења са 220 ученика.

Укупан број ученика у Суботици који се образују по дуалном моделу је 414, за десет образовних профила у подручјима рада машиснтва, електротехнике, угоститељства, графичарства, грађевинарства, обраде дрвета, пољопривреде.

„Циљ увођења дуалног образовања никако није образовати ученике за рад у иностранству, него учинити их конкурентнијим на тржишту рада. Суботица у корак прати инвестиције и мере са највишег државног нивоа које су већ увериле многе младе људе да треба да остану у Србији“, сматра градоначелник Суботице Богдан Лабан.

„Драги млади, не постоји обећана земља. Учинимо ову земљу правом земљом, моћном земљом, земљом знања, земљом радости и могућности за грађење каријере и покажимо свим напима који су из ове земље отишли, из овог дивног града отишли, да ми то можемо“, поручила је ученицима помоћница министра Габријела Грујић.

На територији Војводине, по дуалним принципа образовања школује се више од 1.800 ученика у 82 одељења, у 15 локалних самоуправа, 24 средње стручне школе, осам подручја рада, за 17 образовних профила.

„Секретаријат ће у процесу планирања уписа максимално подржати дуално образовање, али и сагледати искуства из претходног периода, недостатке и предности и допринети успешном спровођењу дуалног образовања и његовом унапређивању“, рекла је помоћница Покрајинског секретара за образовање Биљана Кашерић.

Пилот-програм дуалне наставе спроводи се у средњим стручним школама у Србији од 2014. године. Дуално образовање у Немачкој, Швајцарској, Аустрији постоји већ дуго и оваква комбинација образовања широм Европе сматра се узорном, а у Аустрији је оцењена као кључни фактор успеха привреде.

Извор: РТВ (Борис Шуман)

ПретходниAKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI
СледећиPLAN VRŠENJA KOMUNALNO-POLICIJSKOG NADZORA PO NASELJENIM MESTIMA ZA MESEC MART

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.