Dualno obrazovanje brana odlasku mladih iz Srbije

Može li dualno obrazovanje da zaustavi odlazak mladih iz zemlje? Učesnici konferencije posvećene novitetu u domaćem školstvu veruju da može. A jedan od pionira u razvoju dualnog obrazovanja jeste Subotica, u kojoj se obrazuje gotovo jedna četvrtina učenika po ovom modelu obrazovanja u Vojvodini.

U Subotici se iz godine u godinu povećava broj učenika u dualnom obrazovanju. U tekućoj školskoj godini za devet dualnih obrazovnih profila, u četiri srednje škole, u prvi razred je upisano osam odeljenja sa 220 učenika.

Ukupan broj učenika u Subotici koji se obrazuju po dualnom modelu je 414, za deset obrazovnih profila u područjima rada mašisntva, elektrotehnike, ugostiteljstva, grafičarstva, građevinarstva, obrade drveta, poljoprivrede.


„Cilj uvođenja dualnog obrazovanja nikako nije obrazovati učenike za rad u inostranstvu, nego učiniti ih konkurentnijim na tržištu rada. Subotica u korak prati investicije i mere sa najvišeg državnog nivoa koje su već uverile mnoge mlade ljude da treba da ostanu u Srbiji“, smatra gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

„Dragi mladi, ne postoji obećana zemlja. Učinimo ovu zemlju pravom zemljom, moćnom zemljom, zemljom znanja, zemljom radosti i mogućnosti za građenje karijere i pokažimo svim napima koji su iz ove zemlje otišli, iz ovog divnog grada otišli, da mi to možemo“, poručila je učenicima pomoćnica ministra Gabrijela Grujić.

Na teritoriji Vojvodine, po dualnim principa obrazovanja školuje se više od 1.800 učenika u 82 odeljenja, u 15 lokalnih samouprava, 24 srednje stručne škole, osam područja rada, za 17 obrazovnih profila.

„Sekretarijat će u procesu planiranja upisa maksimalno podržati dualno obrazovanje, ali i sagledati iskustva iz prethodnog perioda, nedostatke i prednosti i doprineti uspešnom sprovođenju dualnog obrazovanja i njegovom unapređivanju“, rekla je pomoćnica Pokrajinskog sekretara za obrazovanje Biljana Kašerić.

Pilot-program dualne nastave sprovodi se u srednjim stručnim školama u Srbiji od 2014. godine. Dualno obrazovanje u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji postoji već dugo i ovakva kombinacija obrazovanja širom Evrope smatra se uzornom, a u Austriji je ocenjena kao ključni faktor uspeha privrede.

Izvor: RTV (Boris Šuman)

ПретходниAKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI
СледећиPLAN VRŠENJA KOMUNALNO-POLICIJSKOG NADZORA PO NASELJENIM MESTIMA ZA MESEC MART

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.