Dualno obrazovanje u Zapadnobačkom okrugu – đacima milija praksa od teorije

Foto: Kurir

Dualno obrazovanje je zaživelo u Zapadnbačkom okrugu, jer u ovom programu sa srednjim školama funkcioniše već šest kompanija, a prijave za narednu školsku godinu su do kraja januara.

Kao deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja đaci kroz teorijsku nastavu, vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, usavršavaju veštine i sposobnosti za dalji rad. Ekipa RTV –a proverila je kako funkcioniše dualno obrazovanje u praksi za buduće električare i elektromontere, koji praksu obavljaju u kompaniji „Somborelektro“.

Učenici drugog radzerada Srednje tehničke škole smera električar i elektromonter su prva generacija koja se školuje po sistemu dualnog obrazovanja „učenje kroz rad“. Nikola i Aleksa iz Sombora kažu da im je praksa zanimljivija od teorije, jer je to profesija kojom žele da se bave.

„Više od teorije volimo praksu, jer nam je ovde zanimljivo, radimo nešto konstruktivno, kakav je i naš smer koji sam želeo da upišem. Dosta može da se u praski nauči, a ja sam ovo oduvek želeo da radim“, kaže Nikola Domazet, učenik Srednje tehničke škole u Somboru.

„Radimo spajanje ormana, a oni mogu da budu na banderi ili da se stave na zid. Ovo što držim u ruci su osigurači, koji sprečavaju da dođe do kratkog spoja, a ako i slučajno dođe, ovi osigurači sprečavaju da dođe do požara“, priča Aleksa Pašić, učenik Srednje tehničke škole u Somboru.

„Učenici rade u realnim uslovima, jer ono što rade majstori na terenu, to ovde rade učenici zajedno sa njima“, izjavio je Aleksandar Kandić, instruktor prakse u kompaniji „Somborelektro“.

Tokom prakse srednjoškolci dobijaju kompetencije za efikasan i produktivan rad u odrađenom zanimanju, ali i finansisjki dodatak.

„Učenici ovim načinom stiču sva znanja i veštine, sve ono što je po planu i programu predviđeno onako kako će to biti tokom rada ako se budu zaposlili u svojim strukama“, kaže Ljilja Davidov, nastavnik praktične nastave u Srednjoj tehničkoj školi.

„Deci je satisfakcija i đžeparac koji dobijaju i taj iznos je drugačiji od prve do druge godine prakse“, kaže Vukićićević, direktor Srednje tehničke škole u Somboru.

„PKS u sektoru za obrazovanje prikuplja izjave zaisnteresovanih poslodavaca, preko portala dualnog obrazovanja. Nadam se da će ih biti još do kraja roka za prijavu“, kaže Jovana Vujković, koordinator usluga u PKS.

U Zapadnobačkom okrugu akreditovalo se šest kompanija za sedam obrazovnih profila. Zainteresovani poslodavci imaju rok do 31. januara da se prijave za proces dualnog obrazovanja.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниMaskirani pljačkaši presreli automobil kod Banje Junaković
СледећиNajluđa dodavanja Jokića: Nekima je uručivao i otkaze VIDEO

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.