Dunavac kod Kupusine

Foto: www.kajakrent.rs

Ako živite u Somboru i okolini, niste mogli, a da ne posetite ovo prelepo mesto gde se na prvi kontakt sjedinite sa prirodom, tako daleko, a opet tako blizu gradovima Sombor i Apatin, u neposrednoj blizini sela Kupusina.

Ovo je prelepo mesto za roštilj u prirodnom ambijentu, raj za one koji vole da pecaju, na čardama je moguće iznajmiti i drvene čamce da se malo „prošetate vodom“, a motor je isključivo veslo!

Mnogi pogrešno misle da je ova voda kanal, a od nekih možete čuti da je jezero, ali tačno je da je ovo Dunavac (mrtvaja) nastao od nekadašnjeg toka Dunava.

Ovde je Dunav tekao sve do 1830. godine, a tada je reka promenila tok.

U antičko doba je njim prolazila granica Rimskog carstva i Sarmatskog kraljevstva.

Skratila je put od Bezdana prema Apatinu i ostavila 17 kilometara mirne vode bogate ribom, okružene predivnim predelima močvara i gustih šuma u kojima živi 287 vrsta ptica i tridesetak vrsta divljih životinja.

Svima preporručujemo da posete ovo mesto i, bar na kratko, sjedine se sa prirodom i „napune baterije“ jer to samo uz pomoć prirode može!

Pogledajte i video koji je snimljen na čardi „Pčela“, mesto deluje pomalo jezivo ali imajte na umu da je snimljeno u zimskom periodu kada su biljeke još uvek u zimskim bojama, drveće bez lišća, voda bez trave i lokvanja.

Na ovom linku možete da vidite kako sve to izgleda u letnjim mesecima kada je sve živo i zeleno

FOTOGRAFIJE IZ LETNJEG PERIODA

ПретходниPriča o izgradnji Velikog bačkog kanala + video Somborski mostovi
СледећиPredlog za nedeljni ručak

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.